Dzień dobry hejto
#gutenmorgen
Suodka_Monia userbar
cebulaZrosolu

@Suodka_Monia hej Ci... ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Suodka_Monia

@cebulaZrosolu Tobie też hej

SuperSzturmowiec

nie ma dnia dobrego w Polsce

cebulaZrosolu

@SuperSzturmowiec dlatego ciągle do tych słowackich cyganów jeździsz? :)

Byk

@cebulaZrosolu @SuperSzturmowiec Bo świat sam się nie opanuje!

b13e3300-55c0-4a6d-8048-f026d05f6f0a
SuperSzturmowiec

@cebulaZrosolu tak. Wolę tych cyganów niż tych polskich złodziei

cebulaZrosolu

@SuperSzturmowiec ale kremuwki to lepsze u nas niż tam co? :)

SuperSzturmowiec

@cebulaZrosolu nie wiem czy u nich są

Byk

Siema Monia, poznaj Viktorię.

af865d32-238c-4410-9c2c-6a2e0a0b47ae
Felonious_Gru

@Byk czemu lis siedzi na drzewie?

Byk

@Felonious_Gru spytam je jak wróci, póki co poleciała z powrotem do lasu.

Semicolon

@Suodka_Monia Assalamu Alaikum siostro

sireplama

@Suodka_Monia czy wiecie, że wyróżnia się takie rodzaje zaburzeń snu, jak między innymi:


Dyssomnie - bezsenność, której istotą są problemy z zasypianiem, wybudzanie się w nocy, przedwczesne budzenie a nawet całkowity brak snu. Przyczyny tego mogą być:


  • pierwotne -  stres, trauma, przemęczenie, niewłaściwe odżywianie się, brak aktywności fizycznej, złe warunki mieszkaniowe, nieprawidłowe nawyki (np. oglądanie telewizji w łóżku, ucinanie popołudniowych drzemek etc.)

  • wtórne – problemy psychiczne (m.in. depresja, schizofrenia, zaburzenia lękowe), choroby somatyczne (objawiające się bólem, związane z uszkodzeniami ośrodkowego układu nerwowego czy dysfunkcjami układu krążenia)

Nie dawajcie się obudzić zbyt wcześnie!


#wracajdolozka

roadie

@sireplama no i namówił

sireplama

@roadie ha! Jeden uratowany!

macgajster

@sireplama obudziłem się zbyt wcześnie, tzn. z budzikiem, o 5:00, choć drzemkowałem już wcześniej pewnie z 15 minut. Nawet mogłem wstać, nie czułem chęci na spanie. Sireplama jednak wygrał, przekonał do "5 minut poleżę i wstaję, na pewno!".

5 aaaaa... hejto... tyle ze wstawania wcześniej.

libertarianin

@sireplama


- dziecko które wstało i biega jak pojebane o 6 rano

conradowl

Dzień dobry hejto i Monia

xsomx

@Suodka_Monia Przepis na gofry

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 24 minut

Liczba porcji: 12 gofrów


Kaloryczność kcal: 180 w 1 gofrze 

Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]


  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g

  • 1,5 szklanki mleka - 375 ml

  • 1/3 szklanki oleju - 80 g

  • 3 średnie jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli


Skopiuj / Udostępnij składniki

Gofry

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet lekko podgrzać. 

Dodatki do gofrów: cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana..

Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy. Jestem więc przezorna i zawsze szykuję wcześniej dodatki do gofrów, by każdy mógł sobie od razu zjeść gorącego jeszcze gofra z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną. 


Krok 1: Składniki umieść w misce

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


Krok 2: Zmiksuj składniki

Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto.


Krok 3: Ubij białka

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut. Białko ubite z niewielką ilością cukru jest lekkie jak piana z wanny.


Krok 4: Połącz pianę z ciastem

Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. W taki sposób wmieszaj całą pianę z białek i cukru.


Krok 5: Usmaż gofry

Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę.


Moja gofrownica ma moc 1300 W. Nie wiem jednak ile prętów grzewczych przechodzi w płytkach. Gofrownica, której używam posiada dwie kieszonki na prostokątne gofry. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po 4 minutach pieczenia. 


Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.


Przydatne porady:

Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów. Do kolejnych sztuk nie natłuszczasz już gofrownicy. 

Bardzo ważne jest, by nie otwierać za często gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto. Temperatura nie powinna się gwałtownie zmieniać a gofry nie powinny za mocno odparowywać, ponieważ tracisz w ten sposób idealne ciśnienie między płytkami grzewczymi.

Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt. Jedna gofrownice mają mniejsze kostki między płytkami grzewczymi, inne będą potrzebowały większej ilości ciasta. 

Gofry piecz zawsze od razu po przygotowaniu ciasta, ponieważ ciasto z czasem traci pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek. 

Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Jeśli gorące gofry położysz od razu na talerzu, to zaczną się od od spodu pocić i z pewnością zmiękną. 

Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany czy wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również zrobią się miękkie. 

Koniecznie zobacz też jak zrobić idealne naleśniki oraz pyszne pankejki.


Smacznego!


https://aniagotuje.pl/przepis/gofry

Felonious_Gru

@xsomx jest prosta zasada:dopóki leci para to nie ma szans, że są przypieczone. Trzeba zacząć sprawdzać dopiero jak skończy lecieć para

libertarianin

Dzień dobra zrób se zupę z bobra :*

Zaloguj się aby komentować