Wydaje mi się, że już idealnie ogarnąłem proporcje mojego ciasta, a także jak używać kamienia w moim piekarniku
Jedynie mógłbym się nauczyć lepiej formować ciasto
#gotowanie #pizza
@mlotNaKosmitow Daj kawałek.
@mlotNaKosmitow Bardzo apetyczna
@mlotNaKosmitow wygląda jedwabiście, ale musi być słona w smaku
Jaki masz przepis na ciasto? Jeszcze nie znalazłem mojego ideału.
@MrMareX robię dokładnie tak jak Gennaro (https://www.youtube.com/watch?v=n-VRntrbypI), oprócz samego pieczenia (bo on piecze w piecu i ma pewnie 500 stopni, ja mam 275 w piekarniku).
Czyli tak - 500g mąki na pizzę 00, 8-10g drożdzy, trochę soli, ciepła woda (w proporcjach 75-80% ml na gramy mąki) u mnie to ok 380g. No i daję jeszcze łyżkę oliwy. Takie ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 35-40 min, wszystko jak na filmie.
@Acrivec wbrew pozorom nie jest słona
@mlotNaKosmitow daj mi tę pizzę człowieku
@mlotNaKosmitow ładnie wygląda, mniam mniam
@mlotNaKosmitow Włosi pieką w 400C. Dzięki, spróbuję.
@MrMareX racja 400
i już tak kontynuując to pół godziny przed rozgrzewam piekarnik i kamień. Kroję też mozzarellę w plastry i z 30 min podgrzewam na gołej patelni małym ogniu by wytopić jak najwięcej płynu (protip z wielu pizzeri). Jak tego nie robiłem to mi ta pizza podczas pieczenia nasiąkała mocno od mozzarelli i była słaba.
No i potem placek smaruję oliwą i pasatą pomidorową, trochę soli. Brzegi też smaruję oliwą. Wrzucam taki na 4-5 min do piekarnika. Potem wyjmuję, daję mozzarellę, dodatki, trochę oliwy i znowu ładuję na 5-7 min do piekła i obserwuję jak się mozzarella przypieka. Jak na oko jest ok (niespalona) to wyjmuję i skrapiam oliwą i sypię bazylię.
Jak wrzucałem wszystko na raz, tak jak na filmie, to pizza nie byłą jeszcze upieczona, a mozzarella już zjarana (pic rel)
Taka to różnica między tym co robię, a filmem.
@mlotNaKosmitow Dzięki za protipy
Zaloguj się aby komentować