Zdjęcie w tle
mlotNaKosmitow

mlotNaKosmitow

Kompan
  • 8wpisy
  • 12komentarzy
Domowa pizzka inglesina - prosciutto crudo, cebula, mozzarella, bazylia.
Wydaje mi się, że już idealnie ogarnąłem proporcje mojego ciasta, a także jak używać kamienia w moim piekarniku
Jedynie mógłbym się nauczyć lepiej formować ciasto
#gotowanie #pizza
a4454409-5d24-4a3d-a0a1-0fb751a2ae5b
MrMareX

@mlotNaKosmitow Włosi pieką w 400C. Dzięki, spróbuję.

mlotNaKosmitow

@MrMareX racja 400


i już tak kontynuując to pół godziny przed rozgrzewam piekarnik i kamień. Kroję też mozzarellę w plastry i z 30 min podgrzewam na gołej patelni małym ogniu by wytopić jak najwięcej płynu (protip z wielu pizzeri). Jak tego nie robiłem to mi ta pizza podczas pieczenia nasiąkała mocno od mozzarelli i była słaba.


No i potem placek smaruję oliwą i pasatą pomidorową, trochę soli. Brzegi też smaruję oliwą. Wrzucam taki na 4-5 min do piekarnika. Potem wyjmuję, daję mozzarellę, dodatki, trochę oliwy i znowu ładuję na 5-7 min do piekła i obserwuję jak się mozzarella przypieka. Jak na oko jest ok (niespalona) to wyjmuję i skrapiam oliwą i sypię bazylię.


Jak wrzucałem wszystko na raz, tak jak na filmie, to pizza nie byłą jeszcze upieczona, a mozzarella już zjarana (pic rel)


Taka to różnica między tym co robię, a filmem.

ed4f4cb1-d3f0-405b-93ba-2b29a704b16d
MrMareX

@mlotNaKosmitow Dzięki za protipy

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem