Dna moczanowa. Co można jeść w święta?

Dna moczanowa. Co można jeść w święta?

PolitykaZdrowotna.com
Dna moczanowa to schorzenie, w którym to, co jemy jest bardzo ważne. Wielkanocne święta sprzyjają temu, by sobie pofolgować. Czy jajka, wędliny, pieczenie i alkohol nie zaszkodzą chorującemu na dnę?

Dna moczanowa, dawniej nazywana podagrą lub artretyzmem, kiedyś atakowała głównie starszych, dziś chorują nawet trzydziestolatkowie. To, niestety, często wynik współczesnego stylu życia, głównie tego, co jemy. O swoim pojawieniu się daje znać znienacka, najczęściej nad ranem, silnym, pulsującym bólem obrzękniętego stawu. Na rozwój dny moczanowej najczęściej „pracujemy” sami - latami.

Kiedyś była nazywana chorobą bogaczy, bo cierpieli na nią ci, którzy mogli pozwolić sobie na częste jedzenie mięsa. A to właśnie przede wszystkim taka dieta, pełna białka, sprzyja powstawaniu tej choroby. Ryzyko zwiększa także siedzący tryb życia. Warto zmienić nawyki, bo dna moczanowa to przewlekła choroba, która boleśnie atakuje stawy i prowadzi do ich zniekształceń. [..]

#zdrowie #choroba #dnamoczanowa

Komentarze (3)

@Mr.Mars Dna moczanowa. Ta nazwa nie robi wrażenia na boomerach, bo jej potoczna nazwa to podagra czy artretyzm, a to już nawet w literaturze popularna choroba. I od zawsze mówiło się, że to choroba szlachty, ze względu na nieumiarkowanie w tłustym jedzeniu i piciu. Chłopi na podagrę nie chorowali. Jednym słowem, jak będziesz się prowadził jak Zagłoba, to czeka Cię dna.

@Mr.Mars Jako, że ludzie czytają głównie nagłówki, to warto podkreślić, że nie chodzi wcale o mięso, ale jak zwykle o cukier.

chujowe choróbsko dla piwosza

Zaloguj się aby komentować