Komentarze (9)
Bełkot, sporo nieprawdziwych informacji i nostalgii nad latami, które minęły.
@PanMatejko Które informacje się nie zgadzają?
Ja kupowałem sobie chleb w piekarni która działała przez 50 lat i tam chleb smakował tak jak dawniej, był naprawdę smaczny,... niestety została zamknięta w grudniu zeszłego roku
Zboża są z nami tysiące lat. Od tego czasu zmieniły się ogromną ilość. Modyfikacje, mieszanki i krzyżówki nie są niczym złym. Zapewniają nie tylko bezpieczeństwo przed szkodnikami, większą odporność na trudne warunki ale także często walory smakowe. Smakują Ci truskawki? One też nie są genetycznie czyste.
Mąka rzeczywiście jest często zbyt szybko używana i nie leżakuje tyle ile powinna. Nie ma jednak żadnych problemów, aby taką mąkę kupić i żeby sobie jakiś czas odpoczęła.
Nie wiem co ma na myśli autor pisząc ciągle o smaku jak kiedyś. Jak byłem dzieckiem też wszystko inaczej smakowało, lecz to nie oznacza, że teraz ten smak jest inny. To po prostu każdy z nas się zmienia w czasie.
Nie bardzo widzę jaki sens ma porównywanie chleba z supermarketu do chleba z piekarni. Jeśli się poszuka, to naprawdę jest jeszcze dużo miejsc gdzie można dostać dobry, porządny chleb z dobrym składem i bez dodatków chemicznych. Oczywiście on nie będzie kosztował 2zł.
@PanMatejko O ja, własne truskawki z pod folii, takich słodkich nie kupi się w żadnym sklepie czy na straganie. Tak samo pomidory smaczne i pachnące, tak samo górki pachnące, pietruszka pachnąca, ludzie już zapominają jak smakują i pachną prawdziwe warzywa czy owoce, tak jak piszesz, mąka jest bardzo ważna, jadałem w latach 2000 chleb na zakwasie z piekarni, a za fajki wieczorem mogłem kupić przez okno ciepły bochenek i było mega pyszne, bez spulchniaczy, prawdziwa mąka, zakwas. Dzisiaj ten chleb jest inny, wg mnie zły i niesmaczny, nawet nie ma zapachu takiego jak prawdziwy chleb. Sery to samo, nabiał to samo, dzisiaj wszystko jest robione po to by pod przykrywką "konserwacji" i innych zabiegów musiało przejść przez fabryki, bo każdy chcę zarobić. Kiedyś potrafili konserwować, teraz mamy też lodówki/zamrażarki w domach, w sklepach, XXI, ale mimo to, dodaje się tyle rzeczy do spożywki by mogła dłużej leżeć na półce i się sprzedać, bo to najważniejsze, możesz przerwać ciąg chodzenia i nadal jest dobre, bez smaku, ale nadaje się do zjedzenia :-).
@PanMatejko Ale co Tobie się nie zgadza w treści?
Zainteresowanym polecam bardzo książkę Williama Davisa pt. Pszeniczny brzuch. Bardzo oczy otwiera:
@sdu >pszennego brzucha
Nie ma czegoś takiego.
@AmbrozyKalarepa czytałam ją po angielsku. W tym języku nazywa się wheat belly - pszeniczny brzuch. Po polsku rzeczywiście ma inny tytuł
Zaloguj się aby komentować