Bochen firmowy, prawie 1 kg. Odrobinę zbyt przefermentowany.
Ostatnio z lenistwa takie piekę raz na kilka dni.
#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka Pachnie drożdżami, zgadłem?
Mój pachnie 10-letnim zakwasem.
@Pan_Buk zakwas
@GazelkaFarelka To niesamowite! W życiu nie widziałem tak pięknego chleba na zakwasie! Szczerze chylę czoła przed tym kunsztem. Czy podasz mi swój przepis? Mąka chyba zupełnie biała, ja robię na mieszance żytniej 720 i orkiszowej 2000. Może trochę za ciężka wychodzi?
@Pan_Buk a dziękuję, ale nie jest aż tak fantastyczny, inni robią dużo lepsze.
przepis jest standardowy:
900g mąki pszennej chlebowej 720
100g mąki pszennej razowej 2000
730g wody (przy zwykłej polskiej mące chlebowej 720)
200g zakwasu pszennego
20g soli
w moim wpisie bochenek z połowy porcji
zakwas pszenny, na mące chlebowej, gęsty (dokarmiany 30g wody i 50g mąki chlebowej pszennej 720), wyciągnięty z lodówki i dokarmiony co najmniej 2x przed pieczeniem
robię zgodnie z tym przepisem, z tym że - jeżeli masz cieplej w domu niż on (niż 20-21 stopni) to fermentacja w misce powinna być odpowiednio krótsza. u mnie przy 23 stopniach teraz jest to do 7 godzin.
Zaloguj się aby komentować