#gorzkiezale
@def Tak. Warto dodać, że w tej dyscyplinie jest też twarda rywalizacja z producentami mąki.
@def ja kupuję całe bryły i mielę w domu
@Vargtimmen z wieliczki przywiozłeś?
@Vargtimmen to jeszcze zebrać słonecznik i wycisnąć z niego olej na ręcznej prasie i zasadzić ziemniaki i będą frytki
a tak serio to gdzie ty takie bryły kupujesz i jaki jest sens ekonomiczny/smakowy/hobbistyczny takiego działania? bryłka bardzo ładna.
@voy.Wu olej słonecznikowy z ręcznej prasy raczej nje nadaje się do smażenia ¯\_(ツ)_/¯
@CzosnkowySmok czyli to nie jest ten z pierwszego tłoczenia?
@voy.Wu w sklepie większość oleju jest rafinowana i to te oleje nadają się do smażenia. Tłoczone na zimno kiepsko znoszą wysokie temperatury i palą się przy okazji tworząc toksyczne substancje.
@Vargtimmen amator, ja kupuje sód w bryłach i chlor w metalowych zbiornikach
@CzosnkowySmok czyli frytek nie bedzie.
ja ostatnio uświadomiłem sobie że nie każdy olej jest słonecznikowy, a nawet że ciężko taki znaleźć czasem. kujawski jest rzepakowy
i teraz może mało patriotycznie, ale no słonecznikowy nawet najtańszy jest dużo lepszy i nie pryska
@Vargtimmen kolega już chyba ma jakąś tolerkę #pdk
@def podejrzewam, że to był zakład dwóch producentów na jedną serię który się pierwszy wycofa, i zostało to do dzis
@def A potem patrzę na te amerykańskie tubki z dziubkiem i mnie zazdrość ogarnia...
Zaloguj się aby komentować