391 kcal/100g
Glikozydy stewiolowe stanowią jedynie 2,3%, reszta to maltodekstryna która jest znacznie gorsza od cukru i powoduje duże wyrzuty glukozy do krwi, co jest niebezpieczne dla cukrzyków.
Pozdro 600 dla takiego, który da się złapać i to kupi
#dieta #odzywianie
@Dartof dziś odebrałem z paczkomatu erytrytol i polecam ten słodzik jako jedyną sensowną alternatywę dla cukru.
@Lubiepatrzec no chyba że masz nietolerancję polioli, to wtedy nie. https://www.youtube.com/watch?v=K5v61YtDYo4
@Lubiepatrzec ile zapłaciłeś?
@Lubiepatrzec Spoko cena. 6,5 w hurcie.
@Lubiepatrzec Nie jedyną
@Gepard_z_Libii jaka jeszcze?
@Lubiepatrzec Ksylitol podobno zdrowszy. Drogi ale jak nie słodzisz dużo, to jest git
@Gepard_z_Libii tylko, że jednak ma kalorie a erytrytol po prostu przelatuje przez organizm niemal niestrawiony. Ksylitol na pewno nie jest złym wyborem ale jakoś wybieram erytrytol.
@Lubiepatrzec No ma trochę kalorii, ale nie ma żadnych przeciwskazań zdrowotnych.
Erytrol ponoć na krążenie szkodzi, ale jak zdrowy i młody jesteś, to raczej nie zaszkodzi ci bardziej od cukru
@Gepard_z_Libii zdrowy raczej tak ale młody już niekoniecznie
@Lubiepatrzec Przed czterdziestką to młody jeszcze.
Lubie sobie tak czasem schlebiać xD
@Gepard_z_Libii a skąd wiesz, że przed?
@Lubiepatrzec a no nie wiem w sumie
@Lubiepatrzec erytrytek - podketo, krukam, pięć przemian - to tak z tych marek które faktycznie nie mają chrzczonego
@Lubiepatrzec miałem zapytać właśnie o ksylitol, ale jest chyba najdroższym "słodzikiem"
Coś jednak w wątku się tu odpieprzyło bo albo brakuje czyichś wypowiedzi, albo sortowanie i wyświetlanie wypowiedzi szlag trafił.
Nie powiem, lubiłem popijać oskołę, więc cena ksylitolu mnie generalnie nie dziwi.
Niemniej wolę naturalne cukry niż sztuczne słodziki. Coś podświadomie nie wierzę że ta chemia ot tak przelatuje przez organizm nie pozostawiając po sobie żadnych śladów :\
@VonTrupka kwestia priorytetów. Jeśli brak węgli jest ważny a erytrytol uważany jest za bezpieczny to przy małym zużyciu godzisz się na jedzenie tzw. "chemii".
@Lubiepatrzec ja sobie zdaję sprawę z tej całej tablicy mendelejewa jaką wciskam. Świadomie jednak ograniczam ile tylko mogę, bo lepiej i zdrowiej jest co raz trudniej.
Pozostanę na razie przy trzcinowym, choć używam w zasadzie wyłącznie do kawy, a tę ograniczyłem już dawno do jednej dziennie. A to i też nie codziennie.
Jak żyć panie prezydencie? ( ͡° ͟ʖ ͡°)
@VonTrupka jak pijesz jedną kawę dziennie to możesz słodzić czym chcesz i będzie dobrze. No chyba, że na coś chorujesz ale zakładam, że nie.
Ja zakończyłem odchudzanie ale jakoś już chyba dla zasady nie używam cukru. Czasem tylko "w gościach" posłodzę kawę cukrem a u siebie to nawet nie kupuję.
Uważaj bo jedna taka pani slodzila stevią i potem dostała kataru a haizenberg powiedział
@Dartof Domos powiadasz. 16 lat w branży produkcji suplementów siedzę i takich numerów widziałem wiele. Książkę tylko pisać. W PL jest kilkunastu producentów. Spółek powiązanych setki. Produkcja na zlecenie i tym podobne. W tym przypadku polecieli na rejestrację nazwy "stevia", jako czegoś, co ma sugerować zawartość. Zielony listek, "stevia" - ładnie wygląda. To nawet pod suplementy nie podchodzi.
Tak z głowy to tylko Olimp polecam, pomimo kilku wpadek. Białko i tym podobne są ok. Witaminki można sobie odpuścić. Dostarczamy tego wystarczająco w zwykłym jedzeniu.
I ogólnie rzecz biorąc OTC polecam — nie suplement. Inne wymagania.
W załączniku powiązania firmy Domos.
@szczelamseczasem Pełna zgoda, sporo bardzo fajnych produktów jest z Olimpu, ale niestety skurcz kieszeni łapie
@szczelamseczasem Co powiesz o sfd
@szczelamseczasem nie że kisnę czy podważam komentarz, ale na deep state w świecie polskich firm spożywczych to nie byłem gotów o poranku.
@Bojowy_Agrest Przynajmniej świadomy jesteś: firm spożywczych. Bo tak to się kwalifikuje.
@Enzo "Co powiesz o sfd"
Inwestują dobrze w marketing. O "produkcji" i cenie nic więcej niż to co wiesz
Ja ksylitol kupuję
@Gepard_z_Libii Ksylitol 5,83 netto przy 8% vat. Brzozowy, Europa. Czuwaj. Zasadniczo nie powinienem tego pisać. Jebać.
@szczelamseczasem O chuj ci chodzi? xD
Ani cena nie ta i co za ojropa do jasnej xD
@Gepard_z_Libii Podał cenę w hurcie, a zna ją prawdopodobnie z pracy
@Uzyszkodnik No tak xD
Jakoś mi umknął jego komentarz wyżej
@Uzyszkodnik B2B. Cena to nie jest żadna tajemnica. Wystarczy zapytanie wysłać.
Tylko erytrol 💪
@bartek555 Zgadzam się. W niektórych jednak potrawach nie zastąpi zwykłego cukru buraczanego.
A nie prościej zrezygnowała całkowicie z cukru? Przynajmniej do kawy herbaty? Już od paru lat bez cukru i jest OK.
@Krzysztof_M to nie jest wcale proste, mogę nie jeść żadnych słodyczy, ale tak nienawidzę gorzkiego/cierpkiego smaku, że miód (albo chociaz ksylitol/erytrytol) do herbaty/kawy musi być (kawa bez cukru to ewentualnie jeśli jest z tłustym mlekiem, ale go nie mogę w dużych ilościach). Jednocześnie uwielbiam różniste herbaty, stanowią moją codzienną dawkę przypominającą, że jest coś dobrego na tym świecie, więc pełnią ważną rolę dla mojego zdrowia psychicznego
@Krzysztof_M a nie prościej zrezygnować z kawy i herbaty?
@PerszingKing i co, pić tylko wodę jak koń?
Używam od lat cukru demerara w proporcji jednej łyżeczki na kubek 400ml, nawet w byle McDonald's tylko brązowy wybieram (bo mają biały i brązowy). Zwykły kubek 200ml to nie słodzę po prostu.
@conradowl raz się krwa naciąłem na tanktszteli i zamiast trzcinowego nasypałem do kawy brązowego
od tego momentu uważnie patrzę na te saszetki ze "słodzikami"
@conradowl "Używam od lat cukru demerara w proporcji jednej łyżeczki na kubek 400ml, nawet w byle McDonald's tylko brązowy wybieram (bo mają biały i brązowy). Zwykły kubek 200ml to nie słodzę po prostu."
Plus za ograniczenie do łyżeczki na 400ml. Brązowy buraczany, biały buraczany, czy trzcinowy... Totalnie to nic nie zmienia dla zdrowia. To i to węglowodany proste. Zawartość melasy się zmienia wyłącznie. I cena. Składniki odżywcze są znikome. Owoc sobie opierdziel raz na tydzień jakiś i ogranicz sacharozę. Z solą to samo. NaCL trzeba ograniczyć, a nie brać jakąś Himalajską, różową, czy inną. Po portfelu jedynie dostajesz. Zwykły marketing.
@szczelamseczasem ja używam tylko demerary, także do wypieków i naleśników - czyli tylko trzcinowy. Brązowy tylko jak nie ma demerary czyli zwykle McDonald's itp gdzie i tak bywam raz na miesiąc.
A o owoce to się nie martw. Raz na tydzień? Minimum dwa mam codziennie do pracy. Jabłko i banan dziś. Wczoraj trochę winogron. A jest kiwi w domu jeszcze i dziś z jedno czy dwa zjem.
Do tego orzechy, rodzynki, żurawiną - czasem kupuję osobno, czasem miks.
Gdzieś mam co jest zdrowe, a co nie, natomiast nie lubię czekolady, batonów itp, wolę ciastko czy kremówkę albo chipsy
@conradowl i chwali się. Nie musisz brązowego żreć. Szkoda kasy
@szczelamseczasem nie żrę. Brązowy w kawiarni jak nie mają demerary. A demerarę lubię za posmak karmelu. Biały cukier mi nie smakuje po prostu
@Dartof właśnie sprawdziłem swój, którego nie używam bo stewia fujka. Ta sama firma. Skład lepszy trochę mniej oszukali xd. Tu stewię mannitolem przykryli
A to uje.
Raz na próbę szukałem stewii, wszędzie jakieś gówna z dodatkami. Znalazłem czystą stewię w proszku. Po dodaniu do herbaty ta wyglądała jak gówno i tak samo też smakowała. Na tym zakończyłem swoją przygodę z tym produktem
Zaloguj się aby komentować