Kurczakowe Katsu Curry z Japonii!
Składniki do panierowanego kurczaka:
-
2 piersi z kurczaka
-
sól i pieprz do smaku
-
1/2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka bułki tartej panko lub zwykłej
-
olej do smażenia
Składniki do sosu curry:
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża marchewka
-
1 średni ziemniak
-
2 łyżeczki curry w proszku
-
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
-
500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka miodu
-
1 liść laurowy
-
Piersi z kurczaka lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, następnie obtocz je po kolei w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
-
Usmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju - na średnim ogniu, na złocisto. Alternatywnie kurczaka można usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy czy nawet w piekarniku 180 stopni/30 minut na małej blaszce wypełnionej olejem tak by zakrywała kurczaka do połowy (po 15 minutach piersi z kurczaka trzeba wtedy obrócić).
-
Podczas gdy kurczak się smaży, przygotuj sos curry. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.
-
Do warzyw dodaj bulion, sos sojowy, miód i resztę przypraw. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej bulionu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę mąki rozmieszanej z małą ilością zimnej wody.
Katsu Curry podaje się z ugotowanym ryżem.
Pro Tip: Jeśli lubisz kawałki warzyw w curry to wtedy możesz nie dodawać marchewki i zmienniaka od razu - tylko pogotować sos 10 minut, zmiksować, wtedy dodać marchewkę i ziemniaka i ugotować je w sosie.
#jedzenie #gotowanie #japonia
grzmoce i screenuje, bób zapłać
@koszotorobur ale seler naciowy, albo jabłko do sosu to Ty dodaj.
@Budo - nie lubię
@koszotorobur Zjadłoby się coś takiego.
@Mr.Mars - jak masz składniki to 45 minut i masz ugotowane
@koszotorobur Zamiast kuraka, można użyć wołowiny/wieprzowiny?
@HmmJakiWybracNick - nie powinno być problemu.
Jeśli chodzi o wołowinę to musi to być jakiś grubszy stek i musisz uważać na stopień wysmażenia by nie przesadzić - no chyba że lubisz "well done" podeszwę.
Z wieprzowiną to standardowo jak z kurczakiem - mięso musi być całkiem ścięte w środku.
@koszotorobur ten patent z pieczeniem na (tak jakby) głębokim tłuszczu w piekarniku na pewno działa?
Smażenie na nierozgrzanym tłuszczu zwykle powoduje, że panierka przyjmuje dużo oleju i niekoniecznie jest chrupka. A jak rozumiem, to tutaj kurczaka wkłada się do zimnego oleju i dopiero do piekarnika?
@rakokuc - patent przetestowany i działa - generalnie panierka jest ok chrupka - zwlaszcza jak pokroi się piersi na mniejsze kawałki i takie obtoczy (ale użyj smażenia na głębokim oleju jeśli chrupkość panierki to Twój priorytet).
Tak, kurczaka wkłada się do zimnego oleju i dopiero wtedy do nagrzanego piekarnika.
Nadmiar tłuszczu po smażeniu odsącza się na ręcznikach papierowych.
Zaletą tego patentu jest to, że ma się wolne ręce na robienie sosu i gotowanie ryżu bo nie trzeba aż tak pilnować kurczaka jak przy smażeniu na patelni.
@rakokuc trochę to zbliżone do confitowania mięsa. Nie wywyższam Francuzów, po prostu zaznaczam, że oni też gotują w oleju;)
https://www.mojadelicja.pl/confit-z-kaczki-czyli-kacze-uda-w-conficie/amp/
Taktyczny komentarz żeby ugotować później
@koszotorobur da radę zrobić z Tofu?
@tak_bylo - pewnie się da - tylko trzeba to tofu wpierw zamarynować chociaż w sobie sojowym żeby miało jakiś smak.
@koszotorobur dzięki, jutro spróbuję
Zaloguj się aby komentować