Co dzisiaj na kolację?

Kurczakowe Katsu Curry z Japonii!

Składniki do panierowanego kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej panko lub zwykłej
  • olej do smażenia

Składniki do sosu curry:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 liść laurowy

  1. Piersi z kurczaka lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, następnie obtocz je po kolei w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  2. Usmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju - na średnim ogniu, na złocisto. Alternatywnie kurczaka można usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy czy nawet w piekarniku 180 stopni/30 minut na małej blaszce wypełnionej olejem tak by zakrywała kurczaka do połowy (po 15 minutach piersi z kurczaka trzeba wtedy obrócić).
  3. Podczas gdy kurczak się smaży, przygotuj sos curry. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.
  4. Do warzyw dodaj bulion, sos sojowy, miód i resztę przypraw. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej bulionu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę mąki rozmieszanej z małą ilością zimnej wody.

Katsu Curry podaje się z ugotowanym ryżem.

Pro Tip: Jeśli lubisz kawałki warzyw w curry to wtedy możesz nie dodawać marchewki i zmienniaka od razu - tylko pogotować sos 10 minut, zmiksować, wtedy dodać marchewkę i ziemniaka i ugotować je w sosie.

#jedzenie #gotowanie #japonia
dcff4432-9333-4457-820f-07a84a2a8dc1
l100e

grzmoce i screenuje, bób zapłać

Budo

@koszotorobur ale seler naciowy, albo jabłko do sosu to Ty dodaj.

Mr.Mars

@koszotorobur Zjadłoby się coś takiego.

koszotorobur

@Mr.Mars - jak masz składniki to 45 minut i masz ugotowane

HmmJakiWybracNick

@koszotorobur Zamiast kuraka, można użyć wołowiny/wieprzowiny?

koszotorobur

@HmmJakiWybracNick - nie powinno być problemu.

Jeśli chodzi o wołowinę to musi to być jakiś grubszy stek i musisz uważać na stopień wysmażenia by nie przesadzić - no chyba że lubisz "well done" podeszwę.

Z wieprzowiną to standardowo jak z kurczakiem - mięso musi być całkiem ścięte w środku.

rakokuc

@koszotorobur ten patent z pieczeniem na (tak jakby) głębokim tłuszczu w piekarniku na pewno działa?


Smażenie na nierozgrzanym tłuszczu zwykle powoduje, że panierka przyjmuje dużo oleju i niekoniecznie jest chrupka. A jak rozumiem, to tutaj kurczaka wkłada się do zimnego oleju i dopiero do piekarnika?

koszotorobur

@rakokuc - patent przetestowany i działa - generalnie panierka jest ok chrupka - zwlaszcza jak pokroi się piersi na mniejsze kawałki i takie obtoczy (ale użyj smażenia na głębokim oleju jeśli chrupkość panierki to Twój priorytet).

Tak, kurczaka wkłada się do zimnego oleju i dopiero wtedy do nagrzanego piekarnika.

Nadmiar tłuszczu po smażeniu odsącza się na ręcznikach papierowych.

Zaletą tego patentu jest to, że ma się wolne ręce na robienie sosu i gotowanie ryżu bo nie trzeba aż tak pilnować kurczaka jak przy smażeniu na patelni.

StaryMokasyn

Taktyczny komentarz żeby ugotować później

tak_bylo

@koszotorobur da radę zrobić z Tofu?

koszotorobur

@tak_bylo - pewnie się da - tylko trzeba to tofu wpierw zamarynować chociaż w sobie sojowym żeby miało jakiś smak.

tak_bylo

@koszotorobur dzięki, jutro spróbuję

Zaloguj się aby komentować