Cienkie kiełbaski śniadaniowe. 1,2 kg wołowiny, 0,7 kg mięsa z żeberek i 0,5 kg podgardla. Mieszanka peklująca 50:50. Jelita baranie 22/24 na pasku, nakładają się super tylko co jak i tak dziury albo pękają. Przedostatni raz.
Suszenie 1 h 45 st. C. Wędzone 2,5 h 55 st. C. Zrębka bukowa.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #wedzenie
9ecec70b-6892-4fad-b0f3-b33f5fab7155
4Sfor

O i taki kabanosik, to ja doceniam - no chyba, że dałeś kminek, to tylko popatrzę

4Sfor

@Zielonypomidor Cudo! To zjadłbym cały ten półmisek

Mr.Mars

@Zielonypomidor Ty wiesz co. Odpowiadasz tu za wzrost apetytów.

4Sfor

@Mr.Mars I pewnie przyrostu BMI także

Zielonypomidor

@4Sfor @Mr.Mars No co poradzę? W sumie odkąd kupiłem wędzarnie kolo 4 kg mi przybyło. Tylko to może być jeszcze kwestia zimy i zmniejszenia ruchu.

Mr.Mars

@4Sfor Tego też nie da się ukryć.

4Sfor

@Zielonypomidor O popatrz, nawet tyle samo przytyliśmy - też mi przez tę zimę wlazło 4kg - dobrze, że się robi coraz cieplej, niebawem wrócę na rower to skończy się to folgowanie schabom!

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

Ile ci wyszło finalnego produktu? Na zdjęciu wygląda na 500-700g

Zielonypomidor

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak 2,3 kg bo ok 300 gram farszu mi w nadziewarce zastaje.

Zielonypomidor

@4Sfor Też ostawiłem rower, ale np.mój brat jeździ cały sezon, więc się da.

Zrzut

@Zielonypomidor Niebezpieczną zabawkę Waćpan kupiłeś. I ta zabawka wkurw wielki czyni, przy tym ślinotok ogromny wzbudzając.

4Sfor

@Zielonypomidor Ależ oczywiście, że się da, też kiedyś jeździłem, zima, nie zima, deszcz, nie deszcz - po czym stwierdziłem, co to ma być, konkurs na masochistę roku? Od tego czasu rower tylko jak się zrobi fajnie i przyjemnie na zewnątrz. Życie jest za krótkie, żeby jeszcze samemu się poniewierać

NowyJa

@Zielonypomidor od tego się raka dostaje

Zielonypomidor

@NowyJa Od internetu też.

Liquidation4404

@Zielonypomidor

pozdrawiam wedzarza. Wygląda świetnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej.


Ja dziś pekluje, wędzenie przed świętami. Tutaj z grudnia.


50:50 chodzi Ci o proporcje soli? Ja daje 100g soli na 1 litr wody, 50/50 zwykła sól i peklowa. Ale nie jestem pewien czy to odpowiednio. Chociaż ostatnio wszyły bardzo dobrze.

cae01508-8c5e-4cfc-9a9f-125fb094858f
d97a15c8-6327-4a34-95e1-8ba4c7d50a32
Liquidation4404

@Zielonypomidor a i później litr wody na 2kg mięsa. Napisz mi co sądzisz o takich proporcjach. Czy w miarę ok. Ostatnio wyszło bardzo dobre xD

Zielonypomidor

@Liquidation4404 Tak sól z solą peklującą. Ja pekluje na sucho w workach próżniowych.

Zielonypomidor

@Liquidation4404 100 g na litr wydaje się dużo chyba, że to na więcej kg, ja trzymałbym się wytycznych producenta soli co do ilości.

pastowany_tapir

Bardzo ładne kabanosy, na sam widok chce się do Ciebie jechać z browarami

bartlomiej_rakowski

@Zielonypomidor ale Op to jest jednak zawodowy kuchorz… bardzo ładne kabanosy wyszli dla jego.

Zielonypomidor

@bartlomiej_rakowski Już kolejna osoba piszę kabanos wiec jak Op do Opa. To są kiełbaski śniadaniowe, tzn w sklepie to może sprzedali by to jako kabanosa, ale to nie te sita przy mieleniu i ilość wody.

Marshalist

@Zielonypomidor kupiłbym-jadłbym-chwaliłbym

Zaloguj się aby komentować