Ciekawostki o miodzie

Ciekawostki o miodzie

hejto.pl
Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o wartości energetycznej miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu.
Właściwości bakteriostatyczne niektórych typów miodu mogą mieć zastosowanie we wspomaganiu gojenia ran. Właściwości takie obserwowane są wyłącznie w badaniach na próbkach laboratoryjnych i dla czystego miodu (nie rozcieńczanego). Za działanie bakteriostatyczne miodu odpowiadają jego właściwości fizyczne, zawartość toksycznego metyloglioksalu oraz obecność stale powstającego, w śladowych ilościach, nadtleneku wodoru – na skutek rozkładu węglowodorów wielohydroksylowych, w tym przypadku β-D-glukopiranozy (dekstrozy). Zwykle właściwości bakteriostatyczne są bardzo słabe (z wyjątkiem np. miodu manuka). Właściwości te nie były obserwowane przy podaniu drogą pokarmową.
Słabe właściwości bakteriostatyczne mogą również wynikać z niewielkiej zawartości peptydu oznaczonego jako defensin-1.
Wartość lecznicza miodu nie została potwierdzona, jednak w jednym przypadku, to jest w przypadku leczenia kaszlu, uzyskano mieszane wyniki badań lub statystycznie niejednoznaczne (nieznacznie powyżej wyniku placebo). W przypadku stosowania czystego miodu w leczeniu kaszlu u dzieci uzyskano niewielką skuteczność, nieznacznie powyżej skuteczności placebo i wyleczeń u grupy kontrolnej nie poddawanej terapii, jednak znacznie niższą skuteczność niż w przypadku dekstrometorfanu. Pomimo tego w sierpniu 2018 roku National Institute for Health and Care Excellence (NICE) oraz Public Health England (PHE) w swoich zaleceniach dopuszcza m.in. stosowanie miodu w przypadku kaszlu.
Metaanaliza 14 badań wykazała, że użycie miodu w terapii zakażeń górnych dróg oddechowych zmniejszało częstotliwość kaszlu o 36% i zmniejszało jego intensywność o 44% w porównaniu do standardowej opieki.
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowali system zamykania substancji aktywnych zwartych w miodzie w kapsułkach, co pozwala na ochronę przed destrukcyjnym działaniem soków żołądkowych i dozowanie wprost do jelit. Pozwala to ograniczyć straty cennych składników.
#ciekawostki #nauka

Komentarze (12)

boogie






O kurde, ale fajne kropeczki!

smiejsiezzycia

Czyli miód jest dobry, ale cudów nie ma.

t0mek

I wszelkie informacje typu: miód rzepakowy jest dobry na serce, a miód gryczany na odporność - to tylko marketingowa ściema. Mówię to jako pszczelarz i technolog żywności z wykształcenia.

Zhoriya

@t0mek A pierzga? Atakują mnie reklamami tego specyfiku z każdej strony, pod ofertą oczywiście mnóstwo pozytywnych komentarzy, że przewlekle chora babcia po miesiącu przyjmowania stanęła na nogi i zrobiła dwa salta. Czuję, że to też musi być jakiś przekręt, ale bardzo chętnie usłyszę opinię osoby, która zajmuje się tematem od kuchni.

Eldon.Tyrell

Miodu nie wolno dawać małym dzieciom. Tak do 2 roku życia. Ryzyko botulizmu (zatrucie jadem kiełbasianym)

t0mek

@Zhoriya no więc: zaakceptuj, że po pierzdze babcia salta jednak nie zrobi

Pierzga może być źródłem białka, ba! również innych składników pokarmowych, ale istnieją przecież lepsze, tańsze, łatwiejsze do pozyskania i przyswojenia. Na liście moich superfoodów niezmiennie są: wątróbka, jajko, drożdże i kiełki roślin/zarodki. Pierzga to przefermentowany pyłek pszczeli - ile jesteś w stanie tego zjeść, ile z tego przyswoić? Aha, przy okazji: dostępny w sprzedaży surowy pyłek pszczeli (obnóża), czyli nieprzefermentowany, dla człowieka jest niemal bezwartościowy pod względem pokarmu i składników w nim zawartych.

Ticzer

A czy ktoś z Was wie jak to jest z dodawaniem miodu do gorącej herbaty? Faktycznie dokonujemy masakry na wszelkich pozytywnych składnikach miodu i zostaje z tego sam cukier?

Prison

@Ticzer słyszałem że 60°C to już za duzo dla miodku, dlatego zamiast do herbaty, lepiej jest zjesc po prostu lyzke miodu.

Ale niech lepiej @t0mek sie wypowie bo widac ze ma wiedze a mi to po prostu babcia tak mowila ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ticzer

@Prison właśnie też kilka razy o tym słyszałem, ale nie było żadnego konkretnego źródła do tego...

t0mek

@Ticzer w miodzie nie ma wiele substancji czynnych, ale część z nich ma charakter białkowy, a białko - jak wiadomo - denaturuje w wysokich temperaturach. Zatem owszem, jest to częściowo prawda. Częściowo, bo fakt, że białko zdenaturuje (obrazowo mówiąc: na trwałe zmieni swoją strukturę) nie oznacza, że całkowicie zniknie z roztworu. No, ale nie tylko białko/aminokwasy wchodzą w skład substancji czynnych miodu, tego nie będę rozwijał. Generalnie, jeśli chodzi o składniki prozdrowotne, lepiej miód jeść "na zimno" niż "na gorąco". Z mojego doświadczenia jestem w stanie podać 2 rzeczy. Pierwsza to taka, że jedząc miód codziennie, nie zauważyłem u siebie jakichkolwiek zmian, jeśli chodzi o stan zdrowia. Nie mówię, że ich nie ma - po prostu ja o nich nie wiem. Druga to taka, że wśród pszczelarzy jest dużo osób długowiecznych, takich, które będąc staruszkami, dobrze się trzymają, są w formie i aktywni zawodowo. Nie wiadomo, dlaczego tak jest - może wpływa na to rodzaj pracy, może dieta i miód właśnie, może jad pszczeli.

t0mek

@milew tak, wątróbka

Zaloguj się aby komentować