#chillihead #ostrejedzenie #jedzenie

Ładna tabelka z papryczkami chilli oraz ich mocą.
32b2734b-d749-4bc8-8e89-aeb44ac74d5e
Thomash80

Jestem smakoszem ostrych papryczek, wczoraj jedną sobię zjadłem ostro było dzisiaj o sobie dwa razu przypomniała, z samego rana kiedy oczy przecierałem no i wiadomo numer dwa też się kręcił na ostro

splash545

@Thomash80 naprawdę ostre piecze 3 razy, przy sikaniu też

mahoney

Bardzo estetyczna grafika.


Kiedyś lubiłem próbować niektóre z górnej połowy skali. Na chwilę obecną zdecydowanie wystarcza mi jalapeno

Aksal89

Ja sobie delikatnie przerobiłem, żeby uzyskać jakiś sensowny format i mam oprawioną w ramce w kuchni 😉

MaD

...a później srajstaśma do zamrażalnika

Opornik

Gdzie wy je w ogóle kupujecie?

mahoney

@Opornik 

Nasionka z allegro i własna uprawa.

Popularniejsze odmiany można kupić również wysyłkowo (teraz jest sezon na zakupy).

Opornik

@mahoney Hm... normalnie to bym się zdziwił ale mi żona chili wychodowała w tym roku bardzo ładne, i sam się zdziwiłem.

suseu

@Opornik Chyba wyhodowała

mahoney

@Opornik 

Możesz jeszcze poszukać na lokalnym targu w maju. Kiedyś znalazłem piękne sadzonki Chilli po 3 zł za sztukę-już gotowe do wysadzania w gruncie

deafone

@suseu Kurcze, zatrzymałem się na Carolina Reaper od Razor Deathcrush, a tu jeszcze jakieś smoki...

Niv

Dopiero dochodzą, bo późno dostałem sadzonki w opłakanym stanie, z których już nic miało nie być. Odratowalem i proszę jakie dorodne Carolinki.


PS. Pikowanie, wysiewanie tylko w ziemi do wysiewu bo jest wolna od patogenów, a nie do ziemi spod płota

74bc5cc8-8464-4f3b-b78a-cfa37bbb588e
Pavulon_z_rana

@Niv wow super wyglądają ! Nie wiedziałem że w naszych warunkach takie gatunki owocują, myślałem że to musi być cieplejszy klimat.

Mój nowy cel: w przyszłym roku nabyć nasionka i zasiać ten żywy ogień

mshl

@suseu jak to jest, że zawsze kiedy słyszę o tej jednej jedynej najostrzejszej to za każdym razem jest to inny gatunek (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻

Furto

@mshl 

Akurat pepper X już od kilku lat ma ten tytuł.

SzalonyBombardier

@suseu podziwiam mocarzy, ktorzy potrafia walic te z gory. Kupilem jakis czas temu butelke Da Bomb (321,900) i kropla w curry wystarczy zeby calkowicie zmienic smak potrawy. No. Po roku uzytkowania juz dwie/trzy sa potrzebne. Gdybym zjadl ktoras z gornej granicy chyba bym umarl.


Swoja droga, znajomy opowiadal jak wrocili kiedys z popijawy do domu zakupujac uprzednio burgery na miescie. Kolega poszedl do kibla, a jego swita zeby zrobic mu dowcip chwycili pierwszy lepszy sos z szafki i zalali mu nim burgera. To byl wlasnie Da Bomb.


Niczego nieswiadomy wyszedl z klopa i wzial duzego gryza. Od polnocy do 5 rano na zmiane goraczka i zimne poty, rzyganie i sranie krwia. I pomyslec, ze sa jeszcze mocniejsze gnoje

kierowca_bombowca

@SzalonyBombardier Kwestia przyzwyczajenia. Dwa lata temu miałem na balkonie Carolinę, to se kanapki ze świeżą szamałem. Ale teraz, gdy od kilku miesięcy nie wychodziłem poza nic ostrzejszego niż pieprz cayenne, to bym chyba się zesrał z bólu jakbym miał taką zjeść. xD


Aha, to nieprawda że ostra papryka pali dwa razy. Najostrzejsze palą czterokrotnie - pierwszy raz w ustach, drugi raz w żołądku, a pozostałe dwa to wiadomo.


Edit: gorączka, rzyganie i sranie krwią przy 300k SHU? No chyba nie...

splash545

@kierowca_bombowca Jak pindol nie piecze przy sikaniu to znaczy, że wcale takie ostre nie było

SzalonyBombardier

@kierowca_bombowca goraczka i rzyganie jak najbardziej, jezeli nie jesz zwykle ostrego to organizm bedzie walczyl zeby sie pozbyc. Sranie krwia moglo byc od czegokolwiek. Jezeli spedzil noc na kiblu to mogl naruszyc scianki odbytu albo nawet rozerwac samym wycieraniem dupska.

kierowca_bombowca

@SzalonyBombardier W sumie to nie wiem, bo pieprz cayenne gościł u mnie w kuchni odkąd byłem kurduplem, ale po przesiadce bezpośrednio z tegoż pieprzu na Carolinę, poza wyciekiem glutów, płaczem, czkawką, opuchniętą mordą i wyjebistym paleniem w mordzie, innych objawów nie zauważyłem - stąd moje zwątpienie w tę historię.

Więc szczerze mówiąc, to osobiście jestem takiego zdania, że za przygody Twojego kumpla prędzej winiłbym wódę niż w sumie nie jakieś turbo ostre sosiwo.

SzalonyBombardier

@kierowca_bombowca sprobuj Da Bomb po prostu samemu

kierowca_bombowca

@SzalonyBombardier Nie czuję takiej potrzeby, skoro to ma "tylko" 300k SHU. Jadłem znacznie ostrzejsze rzeczy - pic. rel w załączniku. Niemniej nawet po Carolinie nie miałem nigdy takich jazd jak Twój kolega.

893af9e0-5e8e-420b-9e93-0fbbdcd84d59
SzalonyBombardier

@kierowca_bombowca nie rozumiesz, w tym sosie "cos jest" innego i ostrzejsze rzeczy to przy tym wlasnie pikus Nawet ludzie na First we Feast wcinaja "ostrzejsze rzeczy" z usmiechem ale kazdy dostaje kociokwiku przy Da Bomb. Sam w sumie nie wiem dlaczego Daj znac jak podjesz i powiedz co sadzisz.

KakaDemona

Ta Meksykanska Puta to ostra?

Ktos, cos?

Haha, powiekszylem obrazek i z Puta zrobila sie Puya.

Jestem troche zawiedziony /:

splash545

Z Chorwacji przywiozłem w tym roku swojski sosik z ghost pepper - robi robotę

rayros

Ale bym chciał takiego rippera :d

Zaloguj się aby komentować