#jedzenie #zupa #meksyk
przepisik by się przydał
@seeksoul zaproś mnie na zupkę
@seeksoul Robiłem kilka dni temu. Mięsa nie jem, za wkładkę białkową posłużyło mielone tofu. Pyszności
@kuroszczur a proszę
-
na patelni smażysz mięso mielone z przyprawami: sól, pieprz, oregano, chili... no co tam lubisz + przyprawa do kuchni meksykańskiej (tak żeby było jak się lubi, ja robię mięso troszkę ostrzejsze niż normalnie jem)
-
w międzyczasie gotujesz 3 litry wody w garnku i dodajesz tak 1,5 łyżki bulionu mięsnego ze słoika (można tez użyć zwykłej kostki rosołowej)
-
jak się zagotuje wrzucasz cebulę (2), paprykę (2) i czosnek pokrojone w kostkę i czekasz aż sie podgotuje trochę
-
dorzucasz następnie mięso z patelni, do tego puszka pomidorów z puszki,
-
dorzucasz po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy i dalej trochę gotujesz żeby warzywa były odpowiednio miękkie
-
na koniec nalewasz trochę wywaru do miseczki i rozrabiasz z małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. dolewasz do garnka i gotujesz jeszcze trochę aż deczko zgęstnieje
-
sam koniec doprawiasz tą przyprawą kuchni meksykańskiej aż uznasz, że Ci smakuje
najlepiej smakuje gorąca z jakąś twardą bułką
@bagela następnym razem zawołam wcześniej, bo tu już porcje zamówione są
@spurdo_sparde a ciekawe w sumie jakby to smakowało w wersji wege bez mięsa. pewnie podobnie, ale można kiedyś spróbować
@seeksoul Taka zupa jest niebezpieczna gdy jest ostra, bo wciąga.
Pierwsza łyżka pali. Druga łyżka wciąga. Trzecia wciąga jeszcze bardziej...
I nawet nie wiesz kiedy masz przed sobą pusty talerz
@seeksoul where kolendra?
@def nie lubię za bardzo
@paramyksowiroza dokładnie tak to właśnie wygląda
@seeksoul A próbowałeś robić na udkach z kurczaka? O dziwo wychodzi zaskakująco dobra.
Udka gotujesz w tym bulionie do miękkości, wyciągasz, studzisz, ściągasz skórę, oddzielasz palcami płatki mięsa i smażysz na patelni z przyprawami.
Na tym etapie dodaję też koncentrat, fajnie go trochę przesmażyć.
@paramyksowiroza hmmmm, nie pomyślałem o tym, zawsze gotowałem to z mięsem mielonym. może następnym razem będę o tym pamiętał to spróbuję zrobić
@seeksoul dużo tracisz
@paramyksowiroza U mnie w domu, takie mięsko z udek kurczaka, dodaje się do flaczków. Smakują świetnie i jest bardzo gęste. Ja to mówię przed świętami, jak nie będzie takich flaczków, to i świąt nie będzie.
@seeksoul Bardzo polecam ten przepis, meksyk niepostrzeżenie wszedł do mojego repertuaru
@marcin-adamczyk A to akurat też ciekawy pomysł warty wprowadzenia w życie. Spróbuję, dzięki
@seeksoul też zrobiłem dziś xd tylko mielone w formie mini pulpecikow
Robiłem w sobotę w wersji z tartą duszoną marchwią i pietruszką. GE NIAL NE!
Zaloguj się aby komentować