Będzie wędzone
1/3 w posypce (suszone pomidory, czosnek, bazylia) reszta tylko solanka.

Edit: Cholera, tagi: #wedzenie #kuchnia
dd5314c6-7a38-4f54-8dee-61a0c4439938
Swiniotygrys

Takie coś nadaje się do wędzenia?

JarosG

@Swiniotygrys folia nie

Serek idzie do solanki i wtedy jak najbardziej. Serki typu włoskiego robi się z serwatki, trochę w sumie tak jak ricottę. To nie jest zwykły twaróg i się nie rozpada.

Po uwędzeniu wytrzyma w próżniowym worku tyle co oscypek, czyli nawet ponad miesiąc. Jakieś 2 tygodnie wytrzymuje w zwykłym (nie do końca zamkniętym) pudełku w lodówce. Kapinę krócej wytrzymują te z posypką.

Pirazy

@JarosG zainteresowales mnie. Po co dajesz do solanki przed wedzeniem? Smak samego serka nie teges? (Pytam bo nigdy nie jadlem wloskiego). Jak smakuje po wedzeniu? Do czego bys porownal?

JarosG

@Pirazy @malaka Smakuje trochę jak oscypek. Myślę, że słonawy smak tu pasuje i jednak konserwuje trochę.


Solanka na zwykłej soli, bez peklosoli. Daję około 60-65g na litr wody (piszę z pamięci). Przy tej ilości musi być z 6-8l wody, żeby przykryć. W solance 24h, potem wyciągam na noc do wysuszenia do spiżarni na około 12-14h (po wyjęciu jeszcze je ręcznikami z grubsza wycieram).

Na drugi dzień część obsypuję (próbowałem różnych posypek, ale większość, jak np papryka, jest słabo wyczuwalna a wysusza ser) mieszanką gotową: pomidor, czosnek, bazylia i do suszarki na półkach. U mnie wychodzą 3 półki po 15 szt na każdej (oprócz jednej bo termometr przeszkadza).

Delikatne podsuszanie jakąś godzinę i potem wędzę jakieś 4-6 godzin w temperaturze 35-40 stopni. Dzięki niskiej temperaturze nie robi się skorupa, a czas wędzenia zależy od dnia - niby mam wędzarkę na zrębki ale czasem dymi jak szalona a czasem muszę ją z kopa co pół godziny potraktować, bo się zawieszają wióry Zrębki olcha + domieszka 1/4 jakiegoś owocu.

Zaraz po wyjęciu z wędzarki,, jak są miękkie to absolutny sztos

Pirazy

@JarosG a gdyby nie dawac wcale do solanki? Probowales tak kiedys?


Dymogenerator masz zwykly podcisnieniowy? Wlasnie bede montowal takowy do swojej wedzarni i zastanawiam sie czy wewnatrz nie wytwarzaja sie skropliny, ktore moglyby zamoczyc zrebki

JarosG

@Pirazy Wędzarnię mam największą Thermowinda. Nie miałem pomysłu gdzie postawić stacjonarną, więc kupiłem taką, którą mogę przenosić A sól daje smak, właśnie trochę oscypkowo to smakuje:)

malaka

Opie napisz coś wincyj o tym wędzeniu serka miejskiego, i daj jakieś fotki jak masz? 🙏

JarosG

@malaka Fotki wrzucę w sobotę jak będę wędził. Teraz znalazłem tylko z wkładania do solanki, więc nic ciekawego. Swoją drogą to najłatwiejsza rzecz do wędzenia. Ser > solanka > wędzarnia > żołądek Trwa moment, nie wymaga parzenia, specjalnych kombinacji, prawie nie da się zepsuć, nie trzeba polować na ładne mięso, nawet nie trzeba w zimnie wielkim trzymać, bo 24 w solance wytrzyma serek nawet w pokoju.

Half_NEET_Half_Amazing

jem takie wędzone od Jany

zajebiste

Kasjo

Ostatnio napaliłem się żeby spróbować wędzenia. Jak się tylko zrobi ciepło to zabieram się za budowanie małej wędzarni elektrycznej

hejno

@Kasjo wędzarnia elektryczna? Panie.

Kasjo

@hejno ale ze źle czy dobrze? Słyszałem opinie starych wędzarników że są spoko. Najważniejsze że nie trzeba stać i pilnować temperatury, no i drewna mniej trzeba i zrębki są łatwiej dostępne niż np polana owocowych

Pirazy

@Kasjo jako czlowiek, ktory przeszedl juz swoja droge od wedzarni tradycyjnej, poprzez szereg wlasnorecznych modyfikacji az po przerobienie jej na full elektryk moge powiedziec, ze jesli tylko masz kase to idz w elektryczna.

TytusBomba

@JarosG że też ja na to sam nie wpadłem, wielkie dzięki Ci Tomeczku, serki będą wędzone w te święta

Zaloguj się aby komentować