Już nie miałem czasu na robienie chlebków naan, więc kupiłem pitę z lidla xD ale i tak było zajebiste
polecam opcje ziaren kolendy zmiksowanych z ziarnami gorczycy, wchodzą do tego ideolo, tylko trzeba niewiele tego dać bo bardzo aromatyczne i potrawę zagłuszy
@acidd Smacznie wygląda, tylko ta pita z Lidla, no może ja miałem pecha do jakieś felwrnej serii.
@acidd Zapodasz przepis?
@acidd ta pita pieczona na miejscu, czy foliowana do odpieku w domu?
@Letara był z TM
o naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, dodać czerwoną papryczkę chili i kolendrę, prażyć 5 min/120°C/obr. 1. Następnie zmielić 1 min/obr. 10. Dodać kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, wymieszać 10 s/obr. 4. Powstałą marynatę przełożyć do miski. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z marynatą, odważyć do niej piersi z kurczaka, dodać sok z limonki, oliwę i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Dodać 100 g wody, wymieszać 5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać 40 g wody, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać ją do kurczaka, wymieszać, odstawić.
Dodać cebulę i papryczkę chili świeżą, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Dodać masło, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
Dodać pomidory, gotować 5 min/100°C/obr. 3. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę soli i śmietanę, gotować 2 min/100°C/obr. 2.
Dodać zamarynowane piersi kurczaka i wcześniej przygotowaną masę orzechową, gotować 20 min/100°C//obr. . Maślanego kurczaka podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ryżem lub chlebkami naan.
@heszke_w_meszke piekarnikowana w piekarniku na miejscu
@acidd dzięki wielkie!
@Letara to daj znać jak wyszło
Zaloguj się aby komentować