Ale mnie wczoraj stary zszokował kolacją
Pasta e patate, czyli makaron z ziemniakami, neapolitanski przepis na sycące, proste jedzonko.
Skladniki:
Ziemniaki
Drobny makaron
Provola (lub mozarella)
Pancetta (boczek)
Parmesan
Sól i pieprz
1. Ziemniaczki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do wody i gotujemy (woda 2cm powyżej poziomu pyrek).
2. Gdy ziemniaczki będą miękkie dorzucamy makaron gotujemy aż makaron będzie miękki. W międzyczasie kroimy pancettę i provolę w drobną kosteczkę i ścieramy słuszną ilość parmezanu.
3. Gdy makaron będzie miękki dorzucamy pancettę, często mieszamy (ziemniaczki powinny się rozpadać, a woda odparować trochę).
4. Solimy i pieprzymy do smaku i wrzucamy provolę, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Wrzucamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Zdecydowanie wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej. Właaaalaaaaa.
Danie jednogarnkowe dla głodomorów, wbrew mojemu przerażeniu (kto normalny je ziemniaki z makaronem?! XD) bardzo dobre.
Edit: provola to wędzona mozarella, myślę, że można uzyskać podobny smak używając wędzonego boczku i zwykłej mozarelli, niestety w Polsce provoli nigdzie nie widziałam.
Pasta e patate, czyli makaron z ziemniakami, neapolitanski przepis na sycące, proste jedzonko.
Skladniki:
Ziemniaki
Drobny makaron
Provola (lub mozarella)
Pancetta (boczek)
Parmesan
Sól i pieprz
1. Ziemniaczki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do wody i gotujemy (woda 2cm powyżej poziomu pyrek).
2. Gdy ziemniaczki będą miękkie dorzucamy makaron
3. Gdy makaron będzie miękki dorzucamy pancettę, często mieszamy (ziemniaczki powinny się rozpadać, a woda odparować trochę).
4. Solimy i pieprzymy do smaku i wrzucamy provolę, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Wrzucamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Zdecydowanie wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej. Właaaalaaaaa.
Danie jednogarnkowe dla głodomorów, wbrew mojemu przerażeniu (kto normalny je ziemniaki z makaronem?! XD) bardzo dobre.
Edit: provola to wędzona mozarella, myślę, że można uzyskać podobny smak używając wędzonego boczku i zwykłej mozarelli, niestety w Polsce provoli nigdzie nie widziałam.
A gdzie chleb? Bez chleba się nie najesz!
@Oscypek z tego co zauważyłam to włosi jedzą bardzo mało chleba
@Waderra dlatego chodzą głodni
@Oscypek aha. XD jak to spaślaki są
@Waderra to był oczywisty żart :-P nie trzeba jeść chleba żeby być grubasem
Zaloguj się aby komentować