Na tapet wzięty milk stout do którego na cichej fermentacji dodam prażone ziarna kakaowca, które się maceruja/dezynfekują aktualnie w wódeczce.
W sumie nawet nigdy milk stouta nie piłem więc będzie ciekawe doświadczenie i przekupstwo żony;)
#homebrew #domowepiwo #homebeer #hobby #piwo
@Navane W ile plato celujesz?
Celowałem w 14 blg dodałem płatków owsianych i mamy tyle więc jestem zadowolony;)
@Navane To nie jest tak chop siup, do tego musi lecieć jakaś poważna nuta żeby to wyszło z kulturą.
Z badań wynika że taką muzykę lubią drożdże i ze są ręką lepiej traktowane a nie bulu bulu jeb jeb jeb łuchą o rant gara.
Bzdura, raz że drożdże to dopiero we wiadrze będą, a dwa to moje drożdże lubią #techno ;) muszę odkurzyć gramofony i płyty;)
@Navane Po Techno to tak Sponiewiera Ciebie i degustujących xd.
Czarnulka ;)
Czy dodawałeś laktozy? Jeśli tak to nie trzymaj ich potem w ciepłe. 1. Będzie kwasny posmak. 2. Może wybuchnąć
Tak, jest 0,5 kg laktozy na Warkę. Czemu by miało wybuchnąć? Laktoza jest nierefermentowalnym cukrem
@Navane koledze może chodzić o dodanie laktozy po fermentacji, a pamiętam że niektórzy tak robili, i jeśli trafisz oszukaną to może jebnąć. A jak wrzuciłeś przed fermentacją to nawet jak oszukaną to dżordże zjedzo.
Ale laktoza nie jest fermentowana przez drożdże więc nie zjedzą. Oraz laktozę dodaje się na etapie gotowania
@Navane pozwól że zacytuję odpowiedni kawałek swojej wypowiedzi żebyś nie musiał się męczyć:
jeśli trafisz oszukaną
@wonsz Dziękuję, choć myślę, że to trzeba mieć dużo "szczęścia"
@Navane moje czasy największego warzenia przypadły na czas kiedy cukier stał po 1,5pln/kg a laktoza 20, także tego...
@wonsz no to 2 lata temu
@Navane no to dodaj jeszcze 4-5
@wonsz śmieje się. Chociaż te 2 lata temu cukier w promce w biedzie po 1,5 - 1,99 zł chodził
Zaloguj się aby komentować