#gotujzhejto #chwalesie
@Dolan Na peperze widziełem ostatnio coś lepszego koło 1000.
@Dolan rozumiem, że rancik zostawiasz?
-
250g mąki 00
-
125-150 ml wody
-
paczka suchych drożdży (7-8g)
-
łyżeczka cukru
-
trochę soli
-
oliwa z oliwek
Drożdże + łyżka mąki + cukier + 1/4 wody - to sobie 10-15 minut tak aby się spieniło i przeszło weryfikację czy drożdże są ok.
Mąkę przesiewam - nie wiem czy to jest zgodnie ze sztuką ale nie chcę aby mnie coś zaskoczyło (żona liście laurowe wrzuca do mąki ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ ). Wszystko łącze drewnianą łyżką i wrzucam do robota z hakiem do wyrabiania ciasta (bo jestem leniwy) na jakieś 10-15 minut. I potem odpoczynek pod folią spożywczą ok. 1 godz. Następnie ląduje to wszystko do lodówki na 48-72h (zimna fermentacja). Po takiej przygodzie w lodówce porcjuje dwie kulki ciasta i daje im odpocząć minimum 4 godz. Teraz pozostaje tylko uformować i wrzucić do pieca (tutaj nie mam dobrego sposobu ani rad).
@ar4s_pl Robię podobnie ciasto na pizzę, ale daje duzo mniej drożdży instant. Na ta ilość mąki dałbym 0,25g, a w zamian pozwolibym ciastu dojrzewać min. 5 h w temperaturze pokojowej. Oczywiście po zimnej fermentacji.
Spróbuję tak jak piszesz wydłużyć czas fermentacji, bo zwykle zadowalalem się 8-12h. Ciekawe co wyjdzie jak spróbuję 48h.
Zaloguj się aby komentować