Jak to jest? Człowiek postara się, narobi, nawet jakieś wege się poświęci i ukręci, a koniec końców gastronomicznym hitem imprezy zostaje chleb - zrobiony awaryjnie, bo zapomniałam kupić pieczywa xD

#jedzenie #gownowpis i trochę #zalesie
Skylark

Bo chleb jest dobry. 12000 lat nieprzerwanej popularności.

moll

@Skylark coś w tym jest...

ErwinoRommelo

Chliebek jest piekny bo jest prosty a jest prosty bo jest piekny. Taki na zakwasiku hummmm tylko maselkiem pomazac i sie mozna rozkoszowac.

moll

@ErwinoRommelo drożdżowy xD chociaż kilka razy moje drożdżowe były podejrzane o bycie na zakwasie...

Nie umiem w zakwas

ErwinoRommelo

@moll samo ze swiezy to robi polowe roboty, co poradzisz, czasami tak jest ze czym sie czlowiek mniej stara tym lepiej wychodzi.

moll

@ErwinoRommelo a to też możliwe

Half_NEET_Half_Amazing

@moll 

prostota zawsze wygrywa

vinclav

@moll To jest majówka, brakuje tylko jednego, żebyś musiała odwoływać ekipę budowlaną na ten jeden zajebisty pomysł, który na bank przyniesie wam miliony pieniędzy i na bank kupi go Elon Mózg.

splash545

@moll to Ty nie wiesz, że prowizorka zawsze jest najlepsza. Widocznie w gotowaniu też

moll

@splash545 jaka prowizorka? Nawet wagę mam do drożdży, co gramy z przecinkiem wyświetla

splash545

@moll skoro awaryjnie to uznałem, że prowizorycznie. Ale skoro waga z przecinkiem to widzę, że jednak był to bardzo dobrze przemyślany plan awaryjny

moll

@splash545 na awaryjne sytuacje mam pakę drożdży suchych, świeżych potrafiłam nie zużyć całych i mi się zdychały w lodówce. A do tego, żeby sobie to porcjować potrzeba trochę precyzyjniejszego sprzętu niż +/- 2g jak na zwykłej kuchennej. Dlatego mam taką wagę-łyżkę, jeśli muszę odmierzyć drożdże i sól peklującą

splash545

@moll jesteś dobrze przygotowana

moll

@splash545 tak!

dsol17

@moll Postarałaś się i basta, ale widzisz no - naturalny chleb zawsze wygra bo jest LEPSZY od kupnego.


Widzisz,te potrawy które zrobiłaś to pewnie trudniej porównać z czyimiś,a chleb je każdy...


I nie żal się - kto zrobił ten chleb ? No TY (!). Znaczy się jest sukces kobieto,jest sukces !

moll

@dsol17 coś w tym jest. Dobrze że zrobiłam 2 bochenki, jeden jeszcze na dziś ocalał xD

voy.Wu

@moll kiedyś zrobiliśmy boże narodzenie wspólnie z sąsiadami w UK, no z 15 osób z kilku różnych krajów. no i każdy nagotował co tam umiał najlepiej, ja też cały dzień piekłem mięsa, dusiłem, gotowałem itd. po składniki do polskiego sklepu specjalnie jeździłem, po mięsa do butchera lokalnego. i zrobiłem też sałatke jarzynową, taką najzwyklejszą. i zgadnijcie co było największym hitem imprezy? tak. kielecki z jarzynami . delicious. nic lepszego w życiu nie jedli. musiałem dorobić na drugi dzień.


jedna Portugalka jeszcze pisała do mnie i jeden Anglik dzwonił rok później po przepis na świąteczną polską sałatkę.

moll

@voy.Wu Polski hit eksportowy

ismenka

Ale tak zawsze jest dlatego nie ma się co spinać, bo jak nawet coś nie wyjdzie, to goście przecież nie wiedzą, jak miało być, a proste rozwiązania i smaki są najlepsze


PS nigdzie nie mogłam znaleźć koperku do sosu do sałatki gyros, nawet suszonego, awaryjnie dałam przyprawę do ogórków konserwowych (w składzie na 1. miejscu koperek XD) i dawno tyle dobrego się nie nasłuchałam, że znakomicie doprawiona sałatka z wyważoną pikantną nutą (to chyba ten chrzan z przyprawy XD).

moll

@ismenka heh, też dobre

wombatDaiquiri

@moll bo cudowałaś żeby podbić swoje ego, a chleb najwidoczniej robisz zajebisty?

moll

@wombatDaiquiri no nie cudowałam, tylko zwykle mięsożercy ostatnie na co zwracają uwagę to pieczywo

wombatDaiquiri

@moll 


nawet jakieś wege się poświęci i ukręci


a mimo wszystko wege Cię boli

moll

@wombatDaiquiri nie boli, tylko poszerza wachlarz roboty


Czy Ty szukasz punktu zaczepienia do awantury? XD


Po prostu rozumiem niejedzenie mięsa ze względów zdrowotnych, za to nie rozumiem niejedzenia ze względów ideologicznych, przy jednoczesnym jedzeniu ryb i nabiału. Robienie kurtyzany z logiki, nie uważasz?

wombatDaiquiri

@moll kurwa że wege danie im nie smakowało bardziej niż chleb, a nie że przeszkadzają Ci weganie. Zapewne dlatego, że się bardzo starałaś a ludzie mieli w nie wyjebane.


To nie ja szukam punktu zaczepienia do awantury ( ͡° ͜ʖ ͡°)


P.s. jaki zapach w gniazdku?

moll

@wombatDaiquiri nie rozumiem Twojego toku rozumowania xD nie mieli wyjebane, tylko po prostu rozbawiło mnie poniekąd to, że ze wszystkiego na stole największym hitem był chleb. Po prostu


A wygląda jakbyś szukał, niestrudzenie


Hm? Nie wiem o co tym razem chodzi...

moll

@wombatDaiquiri dobrze, tylko w jakim celu ją zastosowałeś. Środki stylistyczne mają celowość w użyciu, a przynajmniej powinny mieć

Lubiepatrzec

@moll ludzie bardzo jarają się chlebem, bo nikt już nie piecze go w domu i jest to coś naprawdę wyjątkowego, jeśli można zjeść domowy, świeżo wypieczony chleb.

Kiedyś dałem w prezencie bochenek świeżego chleba znajomym to mało się nie zesrali i pół zjedli dosłownie od ręki.

moll

@Lubiepatrzec jednak na pieczenie chleba znowu jest moda i ludzie do tego wracają. Także wydało mi się to trochę "spowszedniałe".

Lubiepatrzec

@moll jest moda ale piecze garstka.

moll

@Lubiepatrzec no właśnie ci co przyjechali to ostatnio podjarka, bo maszynę do pieczenia chleba sobie kupili. Chyba kiepsko coś z tematem mimo to...

Lubiepatrzec

@moll w maszynie to chyba bułkę drożdżową można a nie chleb na zakwasie - tak mi się zdaje.

moll

@Lubiepatrzec ale ja też nie piekę na zakwasie, bo nie umiem ogarnąć zakwasu.

Za to kilkukrotnie moja bułka drożdżowa została nazwana chlebem na zakwasie, także teges xD

Lubiepatrzec

@moll czego nie umiesz konkretnie?

moll

@Lubiepatrzec pierwszy i ostatni zakwas po 3 dniach dokarmiania zaczął walić alkoholem.

W dodatku drożdże mają tą przewagę że wyciągam i robię chleb kiedy potrzebuję, a nie wtedy kiedy mi ich narośnie w słoiku. Nie muszę tu mieć ani regularności ani działania z kilkudniowym wyprzedzeniem

Lubiepatrzec

@moll ludzie się chrzanią z tym zakwasem a prawda jest taka że można go wstawić do lodówki i zapomnieć jeśli jest to dobrze zrobiony zakwas to nie ma problemu żeby go za jakiś czas użyć i wcale nie trzeba co dwa dni go karmić i robić jakiś dziwnych cudów. Ja potrafiłem zapomnieć o zakwasie na kilka miesięcy a potem go nakarmiłem i upiekłem chleb i nie było żadnego problemu. Mogę dać Ci przepis na zakwas z którego ja korzystałem i jestem pewny że Ci wyjdzie bo to wszystko jest bardzo proste. Tak samo chleb robię z bardzo prostego przepisu i tu się naprawdę nie ma co czaić bo pieczenie to nie apteka i to wszystko nie wymaga żadnej szczególnej staranności i nie trzeba dorabiać do tego nie wiadomo jakiej legendy ani podejścia naukowego bo to jest po prostu chleb powszedni. Ludzie niestety mają tendencję do komplikowania najprostszych czynności chyba tylko po to żeby poczuć się lepiej A przecież pieczenie chleba do niedawna było jedną z najbardziej podstawowych czynności w każdym domostwie. Jeśli chcesz moje przepisy które są zajebiście proste to daj znać to Ci wkleję

moll

@Lubiepatrzec dawaj! Mnie od zakwasu właśnie odstręcza ten rocket science, co się wokół tego robi. Dlatego wolę drożdże. Odmierzam ile potrzebuję, wrzucam z całą resztą do michy, zagniatam i jest. I wychodzi na tyle smacznie, że nie widzę celu do piertolenie się w tańce godowe

Lubiepatrzec

@moll tak jak Ci powiedziałem, ludzie dorabiają do tego ideologię a to jest proste.

moll

@Lubiepatrzec to dawaj bez ideologii, jak się zmobilizuję i zrobię to się pochwalę

Lubiepatrzec

@moll dodałem i czekam na efekty.

MohammeT

@moll bo najprostsze rozwiązania są najprostsze

vinclav

@moll zaraz, to ty nie masz takiego czegoś???

98c4b2a6-c34f-48e9-927b-99259d0a536b
moll

@vinclav nie. Piekarnik i 2 keksówki. Po co mi maszyna?

pluszowy_zergling

@moll #bojowkapiekarska ciągle żywa

moll

@pluszowy_zergling tak! Ale są sekciarze co im się pieczywo na drożdżach nie podoba, więc nie wstawiam.


W sumie nie wstawiam chleba i pizzy xD

Mr.Mars

Następnym razem tylko chleb upiecz.

moll

@Mr.Mars dobry plan

Zaloguj się aby komentować