#ksiezycowyspacer
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastats.pl/ksiezycowyspacer/
Zaloguj się aby komentować
Rule #1: Don't be a dick.
Zaloguj się aby komentować
Smacznego dla jego.
Te klopsiki mnie nęcą.
@Lubiepatrzec
air fryer
Dobre jest to coś? Na internecie oczywiście same pozytywne opinie, kup kup, coś jak szał na termomix który na szczęście pominąłem.
Mam już wypiekach do chleba i multicooker (zarąbisty do szynek i golonek)
Warto mieć kolejny twór?
Zaloguj się aby komentować
zasolony dojrzewa w światełku? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
W gnoju, świni i śmietanie - diesel ze skórzaną tapicerką i "taksówkowym" lakierem
W garażu?
Zaloguj się aby komentować
jakaś niebojowonastawionaowca
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
azjatycka szkoła złącz stolarskich jest niesamowita. Absolute nie niezbędna do robienia równie ciekawych projektów ale wygląda to tak jakby zachód odkrył nową technologię i się na nią przerzucił a azjaci dalej trwali przy swoim i rozwijali bez użycia tej technologii (nie mówię, że tak było, czy, że tak jest lepiej - tylko tak wygląda)
Podoba mi się to piłowanie w dwóch. Każdy ze swojej strony patrzy czy po kresce idzie i pasuje.
Pewnie ani to poręczne ani wygodne, no ale sam proces wytwórczy jest tu ciekawy
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec przepis wygląda spoko, ale z mojego doświadczenia też nie ma co się spinać, myślę że najważniejszy przy robienia chleba jest czas na wyrastanie, fermentowanie itd. Faktycznie jak się zacznie poprzedniego dnia to jest super, ale zdarzało mi się wyciągnąć z lodówki zakwas o 17 i wstawić chleb do piekarnika o 23 i też wychodziło.
Można też dodać trochę drożdży, wtedy sporo szybciej rośnie.
No i ja już nie daje ziaren na wierzch, tylko do środka, bo na wierzchu to tylko wkurwiają jak spadają xd
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec właśnie z tego przepisu zrobiłam i waliło od niego jak z gorzelni
@moll możliwe że po prostu za mało karmiłaś bo zapach alkoholu świadczy o tym że drożdże są głodne.
@Lubiepatrzec karmiłam wg tych proporcji
@Lubiepatrzec czy to lepsza metoda niż drożdże piekarnicze i dlaczego?
@em-te zakwasie mamy do czynienia z drożdżami dzikimi i czy one są lepsze czy gorsze to nie wiem ale mówi się że prawdziwy chleb jest na zakwasie a nie drożdżach. Ja chciałem po prostu mieć chleb zgodny ze sztuką czyli na zakwasie i tak jej zrobiłem.
@em-te właśnie nie bardzo rozumiem, bo dobrze zrobiony chleb drożdżowy da się pomylić z takim na zakwasie
Dość szybki ten zakwas.
Ale czy trzeba dokładać nonstop?
Co prawda ostatni raz zakwas robiłem z 7 lat temu, ale wtedy słoiczek ok 400ml, w 1/3 mąki, 1/3 przegotowanej wody, zawekowany ścierą i odstawiony na 10 dni. Mieszałem tylko co 1-2 dni.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec a kiedy planujesz wyjąć z lodówki? zakładam że w którymś momencie będziesz to zwijał w rolkę?
@Opornik już jest sztywne, więc nie zwijam. Mam zamiar wyjąć z lodówki nigdy, bo tak mówi przepis a gotowe powinno być około 20go maja.
@Lubiepatrzec I na inaugurację spaghetti carbonara
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec fajne bajoro.
@Hoszin w sam raz dla takiego ogra jak ja.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec wycieka coś z niego jeszcze?
@moll nic nie wycieka i to od momentu leżakowania w soli. Dojrzewanie zacząłem, gdy mięso było całkiem suche.
@Lubiepatrzec to elegancko
@Lubiepatrzec lodówka zwykła, czy musi być no-frost, czy obojętnie?
@Curumo ja mam najzwyklejszą. Do dojrzewania optymalnie powinno być chyba około 10 stopni ale ten przepis zakłada wykorzystanie zwykłej lodówki.
@Lubiepatrzec cel jest żeby było tańsze/smaczniejsze/zdrowsze niż sklepowe? Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
@wombatDaiquiri chyba wszystko po trochu ale przede wszystkim smaczniejsze i zdrowsze. Poza tym #domowelepsze no i to frajda zrobić coś samemu, pochwalić się, kogoś poczęstować.
Zaloguj się aby komentować