@moll
Jak już będziesz miała zakwas to poniżej wklejam Ci mój przepis na chleb. Przepis dawno temu skopiowałem na wykopie od któregoś mireczka ale niestety nie pamiętam od kogo dokładnie natomiast przepis jest skrajnie prosty, nie wymaga wiedzy tajemnej ani znajomości fizyki kwantowej. Ten przepis po prostu działa i jak złapiesz odrobineczkę wprawy to będziesz robiła z niego dobre chleby. Korzystałem z najtańszej mąki żytniej i zwykłej mąki pszennej ogólnodostępnej w każdym supermarkecie i też było wszystko dobre. No i przypominam że pieczenie chleba to nie jest fizyka kwantowa tylko zwykła czynność którą kiedyś wykonywano powszechnie i masowo w każdym domu. Nie zrażaj się ale jak znam życie to jeśli ja za pierwszym razem z tego przepisu zrobiłem dobry chleb to Ty to zrobisz tym bardziej bo ja naprawdę nie jestem wybitnym ani piekarzem ani kucharzem.
Jak już będziesz miała zakwas to poniżej wklejam Ci mój przepis na chleb. Przepis dawno temu skopiowałem na wykopie od któregoś mireczka ale niestety nie pamiętam od kogo dokładnie natomiast przepis jest skrajnie prosty, nie wymaga wiedzy tajemnej ani znajomości fizyki kwantowej. Ten przepis po prostu działa i jak złapiesz odrobineczkę wprawy to będziesz robiła z niego dobre chleby. Korzystałem z najtańszej mąki żytniej i zwykłej mąki pszennej ogólnodostępnej w każdym supermarkecie i też było wszystko dobre. No i przypominam że pieczenie chleba to nie jest fizyka kwantowa tylko zwykła czynność którą kiedyś wykonywano powszechnie i masowo w każdym domu. Nie zrażaj się ale jak znam życie to jeśli ja za pierwszym razem z tego przepisu zrobiłem dobry chleb to Ty to zrobisz tym bardziej bo ja naprawdę nie jestem wybitnym ani piekarzem ani kucharzem.
@Lubiepatrzec
ta kartka ma +100 do wiarygodności
@CzosnkowySmok zapracowała na swoją reputację
@Lubiepatrzec przepis wygląda spoko, ale z mojego doświadczenia też nie ma co się spinać, myślę że najważniejszy przy robienia chleba jest czas na wyrastanie, fermentowanie itd. Faktycznie jak się zacznie poprzedniego dnia to jest super, ale zdarzało mi się wyciągnąć z lodówki zakwas o 17 i wstawić chleb do piekarnika o 23 i też wychodziło.
Można też dodać trochę drożdży, wtedy sporo szybciej rośnie.
No i ja już nie daje ziaren na wierzch, tylko do środka, bo na wierzchu to tylko wkurwiają jak spadają xd
@pszemek dokładnie, nie ma co się spinać bo to jest po prostu chleb.
Zaloguj się aby komentować