Zdjęcie w tle
Lubiepatrzec

Lubiepatrzec

Gruba ryba
  • 949wpisy
  • 5757komentarzy
Lubiepatrzec userbar

Rule #1: Don't be a dick.

Trochę przedwczesna #kontrolaboczku 🥓🐷

Nie mogłem wytrzymać i rozkroiłem mały kawałek mięsa.
Wygląda bardzo dobrze i tak też smakuje. Na wierzchu jest skorupka z soli ale to jest do ogarnięcia. Jak na razie 10/10 i temat będzie kontynuowany, bo metoda zdaje się działać. Dwa pozostałe, duże kawałki dostaną jeszcze kilka dni.

#gotujzhejto #wedlinydomowe #jedzenie
Lubiepatrzec userbar
48e31d4d-bcb9-4192-9cf3-9e09a9da7eeb
a4ca3098-9beb-4fb5-a6fc-dc94980bd4cc
madhouze

Możesz obmyć pod wodą z soli i szybko osuszyć ręcznikiem papierowym.

VonTrupka

>rozkroiłem mały kawałek mięsa.


no faktycznie, mało mięsa w tym boczku ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

UncleFester

@Lubiepatrzec Jest dobrze, smacznego.

Zaloguj się aby komentować

Rozpierpapierduchacz

@Lubiepatrzec Ło cie chuju złoty jaki fajny las

ciszej

@Lubiepatrzec dystans i las 10/10

Mr.Mars

@Lubiepatrzec Ty też często w lesie.

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto

Jak mam mięso mielone a nie chce mi się chrzanić to robię mięsne placuszki. Mięso mielone mieszam z jajkami, solą i przyprawami i smażę taką luźną masę jak placki. Tutaj 400g szynki wieprzowej, 3 jajka i dodatki. Smażę na smalcu.
Lubiepatrzec userbar
30465bfa-a623-4e0a-acd3-bf9b92b9e063
VonTrupka

takie leniwe karminadle? (´・ᴗ・ ` )

Jakly

@Lubiepatrzec Brawo, odkryłeś kotlety mielone ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto

Klopsiki wieprzowe z szynki pieczone w #airfryer z sosem czosnkowym i ogórek.

#znowuobrocilo
Lubiepatrzec userbar
8959642d-62b4-47e5-9909-77c859378717
Mr.Mars

Te klopsiki mnie nęcą.

vinclav

@Lubiepatrzec 

air fryer

Dobre jest to coś? Na internecie oczywiście same pozytywne opinie, kup kup, coś jak szał na termomix który na szczęście pominąłem.


Mam już wypiekach do chleba i multicooker (zarąbisty do szynek i golonek)


Warto mieć kolejny twór?

Zaloguj się aby komentować

mortt

azjatycka szkoła złącz stolarskich jest niesamowita. Absolute nie niezbędna do robienia równie ciekawych projektów ale wygląda to tak jakby zachód odkrył nową technologię i się na nią przerzucił a azjaci dalej trwali przy swoim i rozwijali bez użycia tej technologii (nie mówię, że tak było, czy, że tak jest lepiej - tylko tak wygląda)

enkamayo

Podoba mi się to piłowanie w dwóch. Każdy ze swojej strony patrzy czy po kresce idzie i pasuje.

kaszalot

Pewnie ani to poręczne ani wygodne, no ale sam proces wytwórczy jest tu ciekawy

Zaloguj się aby komentować

@moll

Jak już będziesz miała zakwas to poniżej wklejam Ci mój przepis na chleb. Przepis dawno temu skopiowałem na wykopie od któregoś mireczka ale niestety nie pamiętam od kogo dokładnie natomiast przepis jest skrajnie prosty, nie wymaga wiedzy tajemnej ani znajomości fizyki kwantowej. Ten przepis po prostu działa i jak złapiesz odrobineczkę wprawy to będziesz robiła z niego dobre chleby. Korzystałem z najtańszej mąki żytniej i zwykłej mąki pszennej ogólnodostępnej w każdym supermarkecie i też było wszystko dobre. No i przypominam że pieczenie chleba to nie jest fizyka kwantowa tylko zwykła czynność którą kiedyś wykonywano powszechnie i masowo w każdym domu. Nie zrażaj się ale jak znam życie to jeśli ja za pierwszym razem z tego przepisu zrobiłem dobry chleb to Ty to zrobisz tym bardziej bo ja naprawdę nie jestem wybitnym ani piekarzem ani kucharzem.
Lubiepatrzec userbar
a10dbe6f-9b4e-4547-aab1-19b88f073659
pszemek

@Lubiepatrzec przepis wygląda spoko, ale z mojego doświadczenia też nie ma co się spinać, myślę że najważniejszy przy robienia chleba jest czas na wyrastanie, fermentowanie itd. Faktycznie jak się zacznie poprzedniego dnia to jest super, ale zdarzało mi się wyciągnąć z lodówki zakwas o 17 i wstawić chleb do piekarnika o 23 i też wychodziło.


Można też dodać trochę drożdży, wtedy sporo szybciej rośnie.

No i ja już nie daje ziaren na wierzch, tylko do środka, bo na wierzchu to tylko wkurwiają jak spadają xd

Zaloguj się aby komentować

@moll

Najpierw zrób sobie zakwas z tego przepisu. Ja użyłem najtańszej mąki żytniej z supermarketu i nie widzę powodu żeby kupować nie wiadomo jaką mąkę specjalnie do chleba bo ta zwykła żytnia jest w moim odczuciu wystarczająca. Na początku trzeba troszeczkę zająć się zakwasem i go przez kilka dni karmić ale po jakimś czasie potrafiłem zostawić zakwas na tygodnie czy nawet miesiące bez karmienia i owszem rozwarstwił się i śmierdział alkoholem bo był głodny ale po nakarmieniu doskonale działał w chlebie i wszystko było bardzo dobrze czyli musisz na początek zrobić dobry silny zakwas a potem możesz mieć go kompletnie w dupie i też będzie dobrze.
Lubiepatrzec userbar
8a438a05-1e09-492d-976c-db3ee89f7a4c
moll

@Lubiepatrzec właśnie z tego przepisu zrobiłam i waliło od niego jak z gorzelni

Lubiepatrzec

@moll możliwe że po prostu za mało karmiłaś bo zapach alkoholu świadczy o tym że drożdże są głodne.

moll

@Lubiepatrzec karmiłam wg tych proporcji

em-te

@Lubiepatrzec czy to lepsza metoda niż drożdże piekarnicze i dlaczego?

Lubiepatrzec

@em-te zakwasie mamy do czynienia z drożdżami dzikimi i czy one są lepsze czy gorsze to nie wiem ale mówi się że prawdziwy chleb jest na zakwasie a nie drożdżach. Ja chciałem po prostu mieć chleb zgodny ze sztuką czyli na zakwasie i tak jej zrobiłem.

moll

@em-te właśnie nie bardzo rozumiem, bo dobrze zrobiony chleb drożdżowy da się pomylić z takim na zakwasie

VonTrupka

Dość szybki ten zakwas.

Ale czy trzeba dokładać nonstop?

Co prawda ostatni raz zakwas robiłem z 7 lat temu, ale wtedy słoiczek ok 400ml, w 1/3 mąki, 1/3 przegotowanej wody, zawekowany ścierą i odstawiony na 10 dni. Mieszałem tylko co 1-2 dni.

Lubiepatrzec

@VonTrupka ten zakwas z czasem będzie coraz silniejszy i można go dokładać mniej do pieczenia chleba natomiast po tych kilku dniach już powinien wystarczyć na zrobienie pierwszego chleba. To jak już miałem dosyć silny zakwas to potrafiłem zapomnieć o nim na kilka miesięcy w lodówce a potem go nakarmiłem i upiekłem chleb i wszystko było super mimo że był rozwarstwiony i śmierdział alkoholem to i tak ożył i działał

VonTrupka

@Lubiepatrzec tzn nie jest tak że się nie dokłada, tylko pierwsz dawka startowa, potem oczywiście na już posiadanym zakwasie nowa porcja szybciej dojrzewa będąc zarazem "lepszą".

Tu pytam w zasadzie o startówkę.

Zaloguj się aby komentować

#kontrolaboczku

Tak to teraz wygląda - obsycha, sól krystalizuje na powierzchni i jakoś to leci.

#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
1ad01546-eee9-47b3-bd99-46c7740ee0a0
Opornik

@Lubiepatrzec a kiedy planujesz wyjąć z lodówki? zakładam że w którymś momencie będziesz to zwijał w rolkę?

Lubiepatrzec

@Opornik już jest sztywne, więc nie zwijam. Mam zamiar wyjąć z lodówki nigdy, bo tak mówi przepis a gotowe powinno być około 20go maja.

UncleFester

@Lubiepatrzec I na inaugurację spaghetti carbonara

Zaloguj się aby komentować