Zupa: zalewajka wg. Kuramy

Zupa: zalewajka wg. Kuramy

hejto.pl
Swojego czasu trafiłem na przepis zalewajki wg. autorstwa Ewy Aszkiewicz. Przepis ten znalazłem w książce wcześniej wymienionej autorki pt. "Polskie tradycje kulinarne, przysmaki z ziemniaków". W książce tej znajdziecie sporo przepisów kuchni szlacheckiej oraz ziemiańskiej. Jako że lubię eksperymentować w kuchni, postanowiłem zmodyfikować ten przepis pod swoje gusta. Przechodząc do sedna:
Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 0.5kg kiełbasy wędzonej wieprzowej
  • 0.3kg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 0.5l zakwasu na żur
  • 200ml śmietany 12%
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10ml soli
  • 5ml pieprzu
  • 0.25kg pora bez liści
  • 0.25kg pieczarek
  • 0.25kg marchewki do przełamania smaku
Przepis:
  1. Ziemniaki myjemy, a następnie obieramy, jeżeli mamy stare ziemniaki. W przypadku ziemniaków młodych możemy zostawić je z skórką. Następnie kroimy je w kostkę (tak jak do sałatki jarzynowej). Oddzielamy liście od pora, myjemy go a następnie kroimy w nie za grube talarki. Marchew myjemy, możemy ją obrać, jednakże w mojej rodzinie nigdy się tego nie robiło, tak i ja postąpiłem. Kroimy ją również w nie za grube talarki. Następnie dodajemy to wszystko do naszego garnka i zalewamy wodą tak by było jej minimum 2cm ponad warzywami. Wstawiamy nasz garnek na ogień. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy wszystkie przyprawy.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy go powoli na patelni. Nie wylewając tłuszczu z boczku, szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy to do garnka z warzywami.
  3. Kroimy na kawałki bądź grubsze talarki naszą kiełbasę a następnie na wcześniej używanej patelni delikatnie ją obsmażamy z każdej ze stron. Tak przygotowaną dodajemy do garnka z zupą.
  4. Kroimy na duże kawałki nasze pieczarki, możemy je obsmażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
  5. Do tak przygotowanej zupy wlewamy zakwas na żur.
  6. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, bierzemy chochlę i wlewamy naszą zupę do miski z wyższymi brzegami, a następnie po ostudzeniu mieszamy z śmietaną. Jeżeli nie chcecie czekać, aż zupa przestygnie, śmiało możecie wymieszać to za pomocą ręcznego miksera. Tak przygotowaną miksturę dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 5min. Jeżeli, zupa wyda się nam za mało kwaśna, śmiało możemy dodać więcej soli, co uwydatni odpowiednio smak.
Bon Appétit!

Komentarze (4)

Zioman

Trzeba będzie zrobić tą wersję, uwielbiam zalewajkę

Kurama

@Zioman czekam z niecierpliwością na recenzję

Smacznyy

@Kurama Obiad dla chłopa ( ͡° ͜ʖ ͡°) trzeba spróbować

Kurama

@Smacznyy daj znać czy Ci smakowało

Zaloguj się aby komentować