Zrobiłem dzisiaj zupę słodko kwaśną.
Składniki:
Filet z kurczaka i/lub parówki.
1 op. mieszanki chińskiej.
Sos sojowy
sos Worcester
Sos BBQ
ewentualnie ocet, ja wziąłem kilka kropel balsamicznego.
Kostka rosołowa
woda
ryż sypki
sos słodko kwaśny w słoiku
przyprawa w płynie typu maggi
pieprz mielony
sól
imbir mielony
papryka mielona,
cukier
zioła prowansalskie
kolendra ziarna lub liście
sok z cytryny
śmietana 18%
keczup pikantny
Przygotowanie:
Mięso marynuję w sosie sojowym, worcester i BBQ. Dodaję do tego szczyptę pieprzu, papryki słodkiej mielonej i trochę cukru. Mieszam i daję kilka minut żeby składniki się przegryzły.
W międzyczasie wstawiam wodę (tyle ile chcecie zupy) i wrzucam kostkę rosołową. Do tego porządna kropla sosu sojowego i szczypta mielonego imbiru. Dodaję też ryż luzem (można na oko lub tyle ile ma woreczek gdy chcemy gęstą zupę)
Gdy mięso się przegryzie to podsmażam je na oleju dodając po chwili mieszankę chińską. Po kilku minutach smażenia gdy mieszanka się rozmrozi i zrobi al dente przekładam całość do garnka z bulionem. Mieszam i dodaję cały sos słodko kwaśny (u mnie ten z biedronki).
Mieszam i dodaję przyprawy: sól, zioła prowansalskie, kolendra i porządny kleks pikantnego keczupu.
Wszystko mieszam i gotuję parę minut. Jeśli zupa jest za słodka, wciskam trochę soku z cytryny i dodaję ewentualnie soli lub vegety. Na koniec odlewam trochę wywaru do słoika po sosie słodko kwaśnym i daję łyżkę śmietany 18%. Śmietanę porządnie rozmieszać z wywarem w słoiku. Następnie dodać do zupy i zamieszać.
Zupa powinna być gotowa, ale warto jej dać kilkadziesiąt minut żeby się wszystko przegryzło.
Smacznego.
#gotowanie #zupa #gotujzhejto #jedzzhejto
Składniki:
Filet z kurczaka i/lub parówki.
1 op. mieszanki chińskiej.
Sos sojowy
sos Worcester
Sos BBQ
ewentualnie ocet, ja wziąłem kilka kropel balsamicznego.
Kostka rosołowa
woda
ryż sypki
sos słodko kwaśny w słoiku
przyprawa w płynie typu maggi
pieprz mielony
sól
imbir mielony
papryka mielona,
cukier
zioła prowansalskie
kolendra ziarna lub liście
sok z cytryny
śmietana 18%
keczup pikantny
Przygotowanie:
Mięso marynuję w sosie sojowym, worcester i BBQ. Dodaję do tego szczyptę pieprzu, papryki słodkiej mielonej i trochę cukru. Mieszam i daję kilka minut żeby składniki się przegryzły.
W międzyczasie wstawiam wodę (tyle ile chcecie zupy) i wrzucam kostkę rosołową. Do tego porządna kropla sosu sojowego i szczypta mielonego imbiru. Dodaję też ryż luzem (można na oko lub tyle ile ma woreczek gdy chcemy gęstą zupę)
Gdy mięso się przegryzie to podsmażam je na oleju dodając po chwili mieszankę chińską. Po kilku minutach smażenia gdy mieszanka się rozmrozi i zrobi al dente przekładam całość do garnka z bulionem. Mieszam i dodaję cały sos słodko kwaśny (u mnie ten z biedronki).
Mieszam i dodaję przyprawy: sól, zioła prowansalskie, kolendra i porządny kleks pikantnego keczupu.
Wszystko mieszam i gotuję parę minut. Jeśli zupa jest za słodka, wciskam trochę soku z cytryny i dodaję ewentualnie soli lub vegety. Na koniec odlewam trochę wywaru do słoika po sosie słodko kwaśnym i daję łyżkę śmietany 18%. Śmietanę porządnie rozmieszać z wywarem w słoiku. Następnie dodać do zupy i zamieszać.
Zupa powinna być gotowa, ale warto jej dać kilkadziesiąt minut żeby się wszystko przegryzło.
Smacznego.
#gotowanie #zupa #gotujzhejto #jedzzhejto
o ze zdjęciem teraz : D gitówa
Fajne fajne, bardzo ciekawe.
Zaloguj się aby komentować