Zniosło mnie do pepco w poszukiwaniu jakiejś małej deski do krojenia.
Najlepiej z bambusa, bo tanie a nic wyszukanego nie potrzebuję pokroju deski dębowej po 3 stówy.
Małych dech nie było, dużej nie potrzebuję, ale nie po to łaziłem między półami dusznego sklepu żeby wyjść z niczym.
Toteż zainwestowałem całe 8 ciężko zarobionych w pocie czoła złotych nowych polskich w inny bambus.
W zasadzie to w zestaw 4 bambusów.
Wybredny jestem, toteż przebierałem pośród wszystkich zestawów z półki.
Wszystkie tak samo tragicznie krzywe, zapewne łupane na kolanie przez pijanego kitajca.

No, ale nie zakupem chciałem przyszponcić.
Zastanawia mnie to czy ktoś ma podobną nerwicę, czy może bardziej wtręt lub natręctwo, że wszelkie kupione przybory kuchenne w jakiś sposób dezynfekuje przed użyciem?
Bo ja sobie nie wyobrażam, że miałbym zacząć mieszać w garach czymś, co trzymało w brudnych łapskach nie wiadomo ile osób, a na samą myśl o tym ilu na to nacherlało to aż mnie ciary przechodzą.

Nie ozonuję, bo ni mom takiego wihajstra, szpyrytusu szkoda bo lepiej nim płukać (HE HE) co innego, toteż jako drzewiej narzędzia chirurgiczne tak i teraz najzwyczajniej wyparzam.
No to zalałem wrzątkiem, odstawiłem i wydawałoby się z grzywki.
I już mam przemyć zwykłą wodą, ale zauważyłem, że wrzątek którym zalałem zmienił kolor na żółty.
Co w tym bambusie takiego że aż wodę zakolorowało na żółto?
Toż nie klej (´・‸・ ` )
Awarii wodociągów też niet żeby burbon z kranu nakapał w międzyczasie.

#opowiescidziwnejtresci #niewiemjaktootagowac #kuchenneporazki #zalesie
d76604ca-56a2-4ebf-a48c-f3c87dd07b28
AdelbertVonBimberstein

@VonTrupka olej? Być może. One są wszystkie jakoś impregnowane tanim olejem.

VonTrupka

@AdelbertVonBimberstein o, nie pomyślałem o tym

pewnie takim przepracowanym, bo cena adekwatna


ale nie wyczułem w fakturze żeby było czymś olejowane

VonTrupka

@AdelbertVonBimberstein @Stateczny_Pomidor

poszedłem na łatwiznę, bo mam chyba dosyć szukania prostych odpowiedzi w serpach wyszukiwarek które mi proponują wszystko z bambusa tylko nie informacje jakich szukam


czatgiepete rzecze, że:


bambusowe przybory kuchenne mogą zabarwić wodę na żółto, zwłaszcza jeśli nie są odpowiednio przypalone przed użyciem. Bambusowe przybory kuchenne mogą uwalniać naturalne barwniki lub substancje organiczne do wody, co może zmienić jej kolor. Aby zapobiec temu, zaleca się przypalenie bambusowych przyborów kuchennych przed pierwszym użyciem. Dodatkowo, regularne mycie bambusowych przyborów kuchennych może również pomóc uniknąć zabarwiania wody na żółto.


może zastosuję poradę, choć nigdy bym się nie spodziewał aż tak intensywnych naturalnych barwników

potem pewnie zabarwią wodę na czarno, ale to już będzie politycznie poprawne ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

AdelbertVonBimberstein

@VonTrupka eee tam. Ja tam czatowi nie wierzę odkąd jeden profesjonalny budowlaniec z brodą z hejto udowodniał mi, że raki w betonie to zardzewiałe zbrojenie właśnie z jego użyciem (ai w sensie).

VonTrupka

@AdelbertVonBimberstein to nie tak że od razu i bezwarunkowo wierzę w to co wypluje ai a tym bardziej czynię

najpierw źródła wiedzy, potem można działać


natomiast opalać opalałem, ale stricte drewniane przybory, aby tak nie nasiąkały wodą a tym bardziej tłuszczem.

Swoją drogą G to daje.

natomiast bambuch jest naturalnie odporny na wilgoć - stąd moje zdziwienie żeby był czymkolwiek impregnowany. Co innego aby go pociemnić, ale tutaj nie o tym mowa.

Niemniej wolę bambusa, bo tłuste łychy drewniane cięzko się szoruje bez detergentów :\

Marchew

@VonTrupka Nie wpadłem na opcję gotowani.

Jednak następnym krokiem zalecam użyć papier ścierny, usunąć te ostre krawędzie (czasem można się zaciąć!), a następnie olejować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

VonTrupka

@Marchew trudno mówić o ostrych krawędziach, gdy w każdym zestawie łyżek i szpatuł krawędzie z innej strony i pod inym kątem xD

Zaloguj się aby komentować