Zapraszam do obserwowania tagu autorskiego #gulosus
Dzisiaj trudno nam wyobrazić sobie kuchnie bez owoców takich jak papryka czy dynia. Jednak dla postaci na poniższym obrazie Diego Velazqueza (1618 r.) produkty te były w Europie dostępne nieco ponad 100 lat (zostały one rozpropagowane na początku XVI wieku po odkryciu drogi morskiej do Ameryki przez Kolumba).
Tytuł tej pracy "Vieja friendo huevos" - stara kobieta smaży jajka, jest aż nadto opisowy i pasuje do naturalizmu tego dzieła. Jednak pytanie brzmi, czy ona rzeczywiście je smaży? Czy też przygotowuje jajka w koszulkach? Podpowiedzią może być butelka trzymana przez chłopca-pomocnika, prawdopodobnie z olejem. Mimo to przezroczysta ciecz w garnku, oraz wygląd tytułowych jajek skłania ku tezie o jajach poszetowych. Najprawdopodobniej nie dane nam będzie poznanie zamysłu twórcy.
Oprócz wyżej wspomnianych owoców, warto spojrzeć na dużą i czerwoną cebulę - właśnie takich się najczęściej używało w tym okresie, oraz na duży mosiężny moździerz - atrybut kucharza jak i aptekarza.
Dzisiaj trudno nam wyobrazić sobie kuchnie bez owoców takich jak papryka czy dynia. Jednak dla postaci na poniższym obrazie Diego Velazqueza (1618 r.) produkty te były w Europie dostępne nieco ponad 100 lat (zostały one rozpropagowane na początku XVI wieku po odkryciu drogi morskiej do Ameryki przez Kolumba).
Tytuł tej pracy "Vieja friendo huevos" - stara kobieta smaży jajka, jest aż nadto opisowy i pasuje do naturalizmu tego dzieła. Jednak pytanie brzmi, czy ona rzeczywiście je smaży? Czy też przygotowuje jajka w koszulkach? Podpowiedzią może być butelka trzymana przez chłopca-pomocnika, prawdopodobnie z olejem. Mimo to przezroczysta ciecz w garnku, oraz wygląd tytułowych jajek skłania ku tezie o jajach poszetowych. Najprawdopodobniej nie dane nam będzie poznanie zamysłu twórcy.
Oprócz wyżej wspomnianych owoców, warto spojrzeć na dużą i czerwoną cebulę - właśnie takich się najczęściej używało w tym okresie, oraz na duży mosiężny moździerz - atrybut kucharza jak i aptekarza.
@Gulosus Ciekawe jest też, jak zmieniał się na przestrzeni wieków wygląd owoców i warzyw. Np. arbuzy na dawnych obrazach miały mniej czerwonego miąższu.
Zaloguj się aby komentować