Małżonka mnie wczoraj już wieczorem obdarowała.
#pieczzhejto #gotowanie #kuchnia #zainteresowania #foodporn
@C3po Mmm mielone, moje ulubione( ͡° ͜ʖ ͡°)
@C3po Zawsze robiłem, ale w tym roku poszedłem na łatwiznę i kupiłem rano 25 sztuk xD Za to faworków było 4 miski.
@MarianoaItaliano przyjrzyj się dokładniej, to są najprawilniejsze podlaskie pączki z kartofla nadziewane mielonym mięsiwem podawane w lukrze z karmelizowanej cebulki ☺️
@C3po faktycznie, pyzy xD kurwa, ślepnę na starość.
@C3po A ja poproszę przepis. Moja matka nigdy akurat takich nie robiła.
Taka ciekawostka: słodkie pączki też można robić z ziemniaka. Nie poznałam tej tajemniczej technologii, ale jadłam takiego pączka i faktycznie nie ma żadnej różnicy (nie, nie wygląda jak pyza xD).
@GazelkaFarelka
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kluski-ziemniaczane-z-miesem-4-280928
Przepis najbliższy temu co robi mi żona (a wcześniej robiła mama)
Dodatkowo, my zawsze robimy to z mięsa które zostaje po ugotowaniu wywaru na zupę. Przemielić, podsmażyć z przemieloną razem ugotowaną w zuopie marchewką, podsmażyć z ząbkiem czosnku i jak kto lubi z zeszkloną cebulką. Doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową, odrobiną ziół i papryki.
No i jeszcze jedno, w linku jest mowa o kluchach wielkości orzecha włoskiego. Niechże autor się w łeb palnie, zaje*ać się przyjdzie jak ktoś będzie chciał lepić takie maleństwa. Lepić na wielkość tradycyjnego pączka. Gotować aż wypłyną i nie przegotować bo się zaczną rozpadać.
Jak się utrafi z ilością mąki do ziemniaków (każda odmiana jest inna, ma różną zawartość skrobi) to wychodzą fajne mordoklejki.
Smaczności życzę.
Zaloguj się aby komentować