Witam wszystkich.
Chciałem się tylko pochwalić plackiem.
Nie jest to ideał. Ciasto hydro 65, wyrastało 9 godzin w temperaturze pokojowej. Mam teraz inny piekarnik co zmusiło mnie so kupna kamienia. Postawiłem na kamień wulkaniczny i w sumie nie zawiodłem się.
Na pizzy wyładowało: sos z pomidorów San marzano, mozarella (niestety używam tej twardej bo nie rozmacza mi tak pizzy), n’duja, chorizo, oliwki kalamaty i kilka listków Brazylii. Zapomniałem tylko o ricottcie 😅
Ktoś coś jakieś sugestie co poprawić? Myśle nad wyrastaniem ciasta w lodowce ale nie mogę nigdzie fajnego pojemnika znaleźć. No i muszę chyba wagę jubilerska kupić bo drożdże to tak na oko dawałem ale myśle ze mniej niż 1 gram poszlo
Chciałem się tylko pochwalić plackiem.
Nie jest to ideał. Ciasto hydro 65, wyrastało 9 godzin w temperaturze pokojowej. Mam teraz inny piekarnik co zmusiło mnie so kupna kamienia. Postawiłem na kamień wulkaniczny i w sumie nie zawiodłem się.
Na pizzy wyładowało: sos z pomidorów San marzano, mozarella (niestety używam tej twardej bo nie rozmacza mi tak pizzy), n’duja, chorizo, oliwki kalamaty i kilka listków Brazylii. Zapomniałem tylko o ricottcie 😅
Ktoś coś jakieś sugestie co poprawić? Myśle nad wyrastaniem ciasta w lodowce ale nie mogę nigdzie fajnego pojemnika znaleźć. No i muszę chyba wagę jubilerska kupić bo drożdże to tak na oko dawałem ale myśle ze mniej niż 1 gram poszlo
smacznego życzę.
Mozzarellę w kulce możesz pokroić i zostawić na sitku lub odcisnąć recznikiem papierowym to mniej połpynie
@Dablju no tak. Jakieś hydratacje wuje muje, wyrastanie, garowanie, sezonowanie, pewnie do tego piec za 5k.
A ja się dziwię że jak upiekę pizzę to wygląda jak gówno bo namieszam drożdże z mąką solą i wodą i tak się żyje na tej wsi.
Smutnazaba.png
Chciałbymumićwtakieciasto.html
Komentarz usunięty
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować