Witam serdecznie
Wróciłem po dłuższej przerwie, lecz założyłem nowe konto. Już wkrótce kolejne ciekawostki ze świata pszczelarstwa i nie tylko. Pozdrowienia!
Dla przypomnienia, ciekawostka nr 1.
Nektar z kwiatów zawiera około 70% wody. Miód, gdy już dojrzeje po przerobieniu nektaru przez pszczoły, zawiera 18-20% wody. Przyjmuje się, że zdrowa i silna rodzina pszczela, w sprzyjających warunkach pogodowych, w czasie jednego zbioru, (np. w maju, z upraw rzepaku), potrafi zgromadzić nawet 15-20 l miodu. Aby zatem wyprodukować tę ilość miodu, pszczoły muszą się pozbyć z nektaru od 7,5 do 10 litrów wody.
Przerabianie nektaru na miód wymaga od pszczelich robotnic ogromnego nakładu pracy, tym większego, im niższa jest temperatura na zewnątrz ula i wyższa wilgotność powietrza. Z 1 litra wody powstaje bowiem 1600 litrów pary, którą trzeba z ula usunąć. Poza tym na proces zamiany 1 l wody w parę potrzebna jest energia 650 kcal. Jest to równowartość wysiłku podniesienia ciężaru 2775 kg na wysokość 100 m.
Aby zatem przerobić nektar na 20 l miodu, pszczoły muszą wykonać pracę kosztującą 13 000 kcal, czyli tyle samo energii wystarczyłoby, aby podnieść ciężar 2775 kg na wysokość 2000 metrów, lub 55,5 tony na wysokość 100 metrów.
Koniec odc. 1.
[Źródło: w oparciu o "Gospodarka pasieczna", Wanda Ostrowska).
Wróciłem po dłuższej przerwie, lecz założyłem nowe konto. Już wkrótce kolejne ciekawostki ze świata pszczelarstwa i nie tylko. Pozdrowienia!
Dla przypomnienia, ciekawostka nr 1.
Nektar z kwiatów zawiera około 70% wody. Miód, gdy już dojrzeje po przerobieniu nektaru przez pszczoły, zawiera 18-20% wody. Przyjmuje się, że zdrowa i silna rodzina pszczela, w sprzyjających warunkach pogodowych, w czasie jednego zbioru, (np. w maju, z upraw rzepaku), potrafi zgromadzić nawet 15-20 l miodu. Aby zatem wyprodukować tę ilość miodu, pszczoły muszą się pozbyć z nektaru od 7,5 do 10 litrów wody.
Przerabianie nektaru na miód wymaga od pszczelich robotnic ogromnego nakładu pracy, tym większego, im niższa jest temperatura na zewnątrz ula i wyższa wilgotność powietrza. Z 1 litra wody powstaje bowiem 1600 litrów pary, którą trzeba z ula usunąć. Poza tym na proces zamiany 1 l wody w parę potrzebna jest energia 650 kcal. Jest to równowartość wysiłku podniesienia ciężaru 2775 kg na wysokość 100 m.
Aby zatem przerobić nektar na 20 l miodu, pszczoły muszą wykonać pracę kosztującą 13 000 kcal, czyli tyle samo energii wystarczyłoby, aby podnieść ciężar 2775 kg na wysokość 2000 metrów, lub 55,5 tony na wysokość 100 metrów.
Koniec odc. 1.
[Źródło: w oparciu o "Gospodarka pasieczna", Wanda Ostrowska).
