#gotowanie #jedzenie
@jxp ty zes weekend widzial
@Sweet_acc_pr0sa a żebyś wiedział żem widział
Gdzie tu gotowanie jak surowe wszystko
@kopytakonia uuuu błedne tagi
@kopytakonia rozumiem że jak ktoś wrzuca coś smażonego pod tagiem gotowanie to też przypał?
@jxp bez przypału, pozwalam
Uuu, dziczyzna. Widzę się powodzi - to nie są tanie rzeczy...
@Fly_agaric na skupie dają 8pln za kilo xD pięknie się rucha klienta krańcowego
@Fly_agaric nic innego nie jem i wychodzi mi taniej niż stejki z woła.
@BajerOp nie dają tylko się płaci
@Fly_agaric no zderzak swoje kosztuje, a blacharz i lakiernik to już całkiem
@Felonious_Gru No, i leczenie włośnicy!
@jxp
Jak się ma w kwestii bezpieczeństwa jedzenie surowej sarniny? Wołowe wiadomo sam jadłem ale nigdy nie słyszałem o sarnie, stąd moje pytanie.
@Felonious_Gru Mięso, które zostało uznane do spożycia bez zastrzeżeń ma pieczęć okrągłą, mięso mniej wartościowe - okrągłą wpisaną w kwadrat, a niezdatne do spożycia oznaczone jest pieczęcią trójkątną. Warto jednak pamiętać, że nawet dziczyzny z okrągłą pieczątką nie powinno jeść się w stanie surowym lub półsurowym, jak również nie należy jej grillować.
No to tak średnio bezpieczne
@walus002 są ludzie co płacą za żywą wodę ¯\_(ツ)_/¯
@walus002 @Felonious_Gru @walus002 większość niebezpiecznych dla człowieka pasożytów znajduje się w podrobach, które zawsze wysmażam. W mięsie może być wągier sarni, którego widać gołym okiem w newralgicznych miejscach podczas ogarniania tuszy.
Do tej pory raz znalazłem cystę tasiemca w wątrobie, reszta mięsa była git. Póki co 2 lata tak jem i nigdy nie czułem się lepiej. Zakładam oczywiście że kiedyś mogę się czymś zarazić (nie badałem się jeszcze na obecność pasożytów, tylko regularnie podstawowe). Mam w planach zaopatrzyć się w mikroskop i samemu to ogarniać.
Nie polecam tak robić w domu
Zaloguj się aby komentować