Kolejna wędlina, której przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil.
Mielone mięso z łopatki wieprzowej wymieszałem z solą i suszonymi pomidorami i taką masę włożyłem do szynkowaru. Wyszło bardzo smacznie ☺️
@Lubiepatrzec - blok chałwy z kawałkami wyrobu czekoladopodobnego
@koszotorobur na smalec mówi się że to dżem ze świni więc moja mielonka może być blokiem chałwy 😁
@Lubiepatrzec
@koszotorobur
Się nie znacie, przecież to zylc. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kaszuby
@Thereforee - fakt - na Kaszubach się nie znam
@Thereforee gdzie zylc kurła zylc to galaretka
Ale mi przyszedł smak na salceson. Taki z włoskami.
@Lubiepatrzec powiedz mi cumplu - jak kwestia zapachu i jak wychodzi porównanie do wędlin kupnych? Pytałem Cię już o szynkowar, i tak myślę coraz bardziej żeby robić wedliny też dla moich kaszojadów
@Kocurowy To wbrew pozorom jest trudny temat ponieważ wędliny sklepowe są po pierwsze nafaszerowane sztucznymi aromatami i olbrzymią ilością przypraw i dodatków smakowych a ponadto są tam moim zdaniem jakiś spulchniacze, więc również konsystencja może być nieco inna. Jeśli masz dzieci wychowane na syfnym żarciu to wędliny z szynkowaru mogą im smakować trochę inaczej niż sklepowe ale ja uważam że są przepyszne, więc nie powinno być problemu. Na 100% w szynkowar daje Ci produkty zdrowe bo doskonale wiesz co wkładasz do tego urządzenia.
Jeśli chodzi o zapach to jest to naturalny zapach mięsa w połączeniu z przyprawami jakie dodasz, więc możesz uzyskać dowolny aromat.
Jeśli chodzi na przykład o mielonkę to ona jest przykładowo twardsza od sklepowej ponieważ nie ma żadnych wypełniaczy i jest zazwyczaj chudsza zwłaszcza jeżeli użyjesz mielonego mięsa drobiowego.
Jeśli chodzi o wędliny na przykład z piersi bądź uda to one nie są już twarde ponieważ kurczak jest delikatny i pulchny.
@Kocurowy A jeśli chodzi o dzieci to przypomniało mi się teraz że podobno lubią słodkie smaki więc na przykład możesz zrobić im wędlinę gdzie mięso łączysz z owocami. Jakiś czas temu robiłem wędlinę drobiową z daktylami i była fantastyczna
@Lubiepatrzec dziękuję ponownie za obszerny opis kolego. Jak coś przygotuje to napiszę :)
@Kocurowy warto dodac, ze jezeli bedziesz robil na zwyklej soli kuchennej a nie peklosoli to wez poprawke na krotki termin przydatnosci do spozycia, zebys czasem nie trzymal tego w lodowce tyle czasu co te ze sklepu
Zaloguj się aby komentować