Całkiem przyzwoita, lekka zupa.
Dodałem dodatkowo szczyptę gałki, pieprzu, łyżkę cukru i łyżkę octu (następnym razem będzie sok z cytryny) i natkę zamiast szczypiorku.
BTW Dlaczego brokuł, jeśli broccoli?
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
@UncleFester Też z tym nieszczęsnym serkiem topionym?
@Pomidor__
Tak, też miałem obawy, ale zrobił robotę.
Dodał głębszego smaku i aromatu, dosolił i dodatkowo zemulgował zupę, nie musiałem hartować śmietany.
@UncleFester śmietany się dodaje do emulgacji zupy 🙂ser tarty nie dałby rady?
@Pomidor__
Słowo klucz: dodatkowo.
Ser tarty != ser topiony.
Sprawdź technologię wytwarzania.
@UncleFester Ta bo nie wiem jak się robi.
https://www.hejto.pl/wpis/domowy-ser-topiony-200-g-sera-tu-dubliner-i-i-mimolette-80-ml-mleka-nastepnym-ra
@Pomidor__
No, wychodzi na to, że nie wiesz, ten przepis jest wadliwy.
Gdzie żółtko, ergo lecytyna, ergo emulgator?
Po co do sera nie do smarowania a typu plasterki do burgera? Ech
@Pomidor__
Trzymajmy się tematu.
Sery topione są jak najbardziej do smarowania i o takim mowa w przepisie na zupę.
Ty dryfujesz w kierunku bliżej nieokreślonego wyrobu seropochodnego.
Ech
Przynajmniej nie kupnego 😄
@Pomidor__ Następnym razem użyję topionego własnej roboty.
Ale śmieszki, śmieszkami ale jakby na tym się wzorować https://kukbuk.pl/przepisy/zupa-quattro-formaggi/
Tylko jak nie krem to sery w śmietanie, następnie dodać część wywaru z zupy zmiksować i dopiero do zupy z warzywami.
@Pomidor__
Poszedłbym dalej tym tropem.
Ideą quattro formaggi jest taki dobór serów, by miały zdecydowanie zróżnicowany smak i fakturę.
Żeby nie powstała bliżej niesprecyzowana mieszanka smaków, zmiksowana zupa-baza musiałaby mieć konsystencję gęstego kremu, a sery trzeba by dodawać oddzielnie w czterech garnkach, dopiero na talerzu zrobić cztery wyspy o różnych smakach.
Roboty sporo, ale efekt mógłby być zaskakujący.
Idzie sezon, więc może krem szparagowy zamiast brokułowego????
@UncleFester Uwielbiam hejto za powiadomienia.
No pomysł b.dobry ale na jakąś okazje i większej ilość gości by opłacało się gary myć. Na szybko można by z jednym serem. Muszę na rynku sprawdzić jak tam cenowo szparagi bo pogoda chyba namieszała.
@Pomidor__
Na naszym targu/rynku, w sezonie, plantatorzy sprzedają za grosze ułamane topy szparagów, jako odpad.
BTW Dlaczego brokuł, jeśli broccoli?
@UncleFester a dlatego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@UmytaPacha dzięki
Zaloguj się aby komentować