W sumie mówiłem, że będę pisał o niejadalnych grzybach, ale wpada na szybko kolejny teoretycznie jadalny. Lakówka Ametystowa jest całkiem pospolitym i dość charakterystycznym grzybem przez swój fioletowy kolor (choć można pomylić z paroma innymi grzybami - np. Grzybówką Fioletowawą). Rośnie głównie jesienią. Jest specyficznym grzybem, gdyż lubi ziemię bogatą w Azot i Amoniak, więc często rośnie w miejscach, gdzie coś kiedyś umarło lub zostało zakopane. (Więc jak znajdziecie kiedyś w lesie za domem to przypomnijcie sobie gdzie dokładnie zakopaliście tę prostytutkę :P).
Za mały by miał znaczenie kulinarne, szczególnie że jest opcja pomylić z czymś trującym, więc IMO szkoda zachodu. Ale jeden z ładniejszych grzybów polskich lasów.
#grzyby
Za mały by miał znaczenie kulinarne, szczególnie że jest opcja pomylić z czymś trującym, więc IMO szkoda zachodu. Ale jeden z ładniejszych grzybów polskich lasów.
#grzyby
Jeden z moich ulubionych grzybków pod względem wizualnym. Kiedyś z ciekawości zebrałam i ugotowałam. Niestety po ugotowaniu traci swój fioletowy kolor. Nie ma smaku i nie ma zapachu, dlatego nie opłaca się go zbierać.
@koniecswiata smutny koniec ale w pełni zaspokoiłaś moją ciekawość, dzięki!
Uwielbiam zupe grzybową. Ostatni raz jadlem w domu- jakieś 20 lat temu. Sam boje sie zbierać grzyby, bo nie wiem czy przypadkiem nie zbiore trujaka...
Zaloguj się aby komentować