Rodzynki blg 1 więc
do rodzynek dolałem roztwór 2l wody+1kg cukru, 15g kwasku cytrynowego i 3g pożywki. Blg podniosło się do 5, a drożdże ruszyły z kopytka i rurka znów pracuje
To moje pierwsze z samych rodzynek i jak na ten etap to zaskakująco dobre (żeby nie zapeszyć
Ej, nie w baniaku? To nielegalne
@Navane Jak będziemy robić #hejtoparty to mam nadzieję przywieziesz trochę
@sullaf że taki z dystrybutora na wodę? :-)
@lubieplackijohn przecież to nie doczeka
Te wszystkie naczynia to strasznie kiepskie są i mocno z nich wyparowywuje
@Navane To trzeba szybko imprezę robić
@lubieplackijohn szybko to lepiej apke zrobić. Ja nie moge przeglądać/udzielać się na takich stronach przez przeglądarkę na telefonie bo mnie ch.. strzela :-)
@Navane ale że w wiadrze
@Krogulec to aktualnie najpopularniejsze fermentory. Tylko muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. Tanie, z dobrym dostępem przez szerokie wieko. Po odrzuceniu owoców można przelac sobie do balona, choć ja trzymałem kilka w różnych plastikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością i nie wpływało to na smak. A przynajmniej ja nie zauważyłem
@Navane zaczynasz fermentację od 5 blg czy czegoś tutaj nie rozumiem?
@iuym Nastawione było 15/10. To jest druga partia cukru
@Navane robisz appasimento, ciekaw jestem co ci z tego wyjdzie. Jest nawet jedna winnica w polsce ktora robi tylko i wylacznie z suszonych winogron. Powodzenia Tomku, niech tam alko leci do 14,5%
Mikroplastik się przedostaje. Polecam szkło do wina.
@Cybulion O nie znałem tej nazwy. Dzięki
@lexico Mam też szklane ale z owocami prowadzę w plastikowych. I tak zjadam plastik i tak. Zobacz ile wody w plastikowych butelkach ludzie wypijają
@Navane Wiem ile ludzie wody z plastikowych butelek wypijają i dlatego wykrywany jest mikroplastik we krwi. U mnie gąsiory
@lexico Tzn po odrzuceniu owoców przeważnie lądują już w szklanych balonach/damach. Ale pare nie doczekało tego zaszczytu
Zaloguj się aby komentować