***
Nowy artykuł na stronie! "Gluten, czy jest się czego bać?".
Kontynuuj czytanie na stronie Pharmacopola https://pharmacopola.pl/celiakia-i-gluten/
Autorki: Joanna Myślińska & Aleksandra Banera
Nie, glutenu nie nalezy sie bac. Tak, gluten free tylko dla chorych na celiaklie.
@bartek555 Celiaklia to nie jedyna choroba związana z nietolerancją glutenu.
@ZygoteNeverborn skrot myslowy, chodzilo mi o nietolerancje jak najbardziej 👌
@bartek555 nie jem chleba i produktów z glutenem 7 lat bo biegam i plywam wiec moda na bezgluten jest mi na rekę
Wyznaję zasade zjedz mięsko ziemniaczki zostaw ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
https://kbm.pl/dlaczego-trenujacy-powinni-wystrzegac-sie-glutenu/
Właściwie powinno robić się świadomość by ludzie zrobili sobie ogólnie test na co są uczuleni. Gdzie taki test kosztuje 200 zł i dowiesz się czy jesteś uczulony na orzeszki, laktozę czy gluten. Wtedu podjąć decyzję czy unikać czegoś. Ja jestem uczulony na laktozę akurat.
Gdzie to takie wybite trochę z proporcji, obrazek jak z Horroru. Gdzie nietolerancję na laktozę ma 60%, a na orzeszki 1,5% - 3% gdzie konsekwencją może być śmierć.
"Czy dieta bezglutenowa jest drogą do zdrowia dla każdego?" - Nie. To tak jakby powiedzieć, czy każdy powinien przestać jeść orzeszki skoro tylko mała grupa jest na nie uczulona.
@Gulosus Nie ma żadnej świadomości. Nawet w szpitalu mimo deklaracji przynosili mi rzeczy zawierające gluten. Nie wspominam o marketach, gdzie na półkach rzekomo bezglutenowych leżą rzeczy typu wafle 7 zbóż zawierające m.in. : pszenicę, żyto i jęczmień. Ja kiedy wyjeżdżam poza dom zawsze biorę swoją wałówę.
@ZygoteNeverborn najfajniejsze sa reklamy na produktach z kukurydzy „bezglutenowe”.
@bartek555 Kukurydza JEST bezglutenowa.
@ZygoteNeverborn eh… dlatego wlasnie mowie, ze po co to umieszczac na opakowaniach. To jakby na jablkach pisac BEZTLUSZCZOWE
@bartek555 To nie są reklamy. Po prostu nie wiesz w jak wielu produktach nawalone są pochodne pszenicy. Niektórych drobna zawartość może zabić.
@ZygoteNeverborn Właśnie tak, to przeszło od diety przystosowanej do osób realnie cierpiących na celiakię i inne nietolerancje glutenu po czysty marketing. Przez co osoby realnie wymagające specjalistycznych produktów muszą paradoksalnie jeszcze bardziej wybiórczo działać przy "produktach bezglutenowych".
@Gulosus Bzdura. Marketing to może być halal, koszer albo inne pierdololo, produkty bezglutenowe to wyłącznie takie, gdzie dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu. I czasami producent żeby to osiągnąć musi dokładnie wyczyścić maszyny przed zmianą produkcji, bo to się czuje.
Zaloguj się aby komentować