W ostatnich latach choroby związane z glutenem zyskały znaczny rozgłos, tym samym zwiększyła się świadomość społeczeństwa dotycząca glutenopatii. Ponieważ pieczywo powstałe z pszenicy i żyta stanowi jeden z głównych filarów diety Europejczyków, wraz ze wzrostem dostępu do informacji o chorobach związanych z glutenem, wzrósł również niepokój społeczny w odniesieniu do tych produktów. Coraz więcej pacjentów zaczęło podejrzewać u siebie wspomniane wyżej choroby lub unikać produktów zawierających gluten, co miało stanowić działanie profilaktyczne. Dieta bezglutenowa stała się modna i była propagowana w mediach jako prozdrowotna. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest fakt, że informacje dotyczące glutenopatii są przedstawiane w mediach w sposób nieuporządkowany i uogólniony. Czy rzeczywiście należy obawiać się glutenu? Czy dieta bezglutenowa jest drogą do zdrowia dla każdego?

***
Nowy artykuł na stronie! "Gluten, czy jest się czego bać?".

Kontynuuj czytanie na stronie Pharmacopola https://pharmacopola.pl/celiakia-i-gluten/

Autorki: Joanna Myślińska & Aleksandra Banera
178acc08-429c-44b0-a96f-524206b146d7
bartek555

Nie, glutenu nie nalezy sie bac. Tak, gluten free tylko dla chorych na celiaklie.

VanQuish

Właściwie powinno robić się świadomość by ludzie zrobili sobie ogólnie test na co są uczuleni. Gdzie taki test kosztuje 200 zł i dowiesz się czy jesteś uczulony na orzeszki, laktozę czy gluten. Wtedu podjąć decyzję czy unikać czegoś. Ja jestem uczulony na laktozę akurat.


Gdzie to takie wybite trochę z proporcji, obrazek jak z Horroru. Gdzie nietolerancję na laktozę ma 60%, a na orzeszki 1,5% - 3% gdzie konsekwencją może być śmierć.


"Czy dieta bezglutenowa jest drogą do zdrowia dla każdego?" - Nie. To tak jakby powiedzieć, czy każdy powinien przestać jeść orzeszki skoro tylko mała grupa jest na nie uczulona.

ZygoteNeverborn

@Gulosus Nie ma żadnej świadomości. Nawet w szpitalu mimo deklaracji przynosili mi rzeczy zawierające gluten. Nie wspominam o marketach, gdzie na półkach rzekomo bezglutenowych leżą rzeczy typu wafle 7 zbóż zawierające m.in. : pszenicę, żyto i jęczmień. Ja kiedy wyjeżdżam poza dom zawsze biorę swoją wałówę.

bartek555

@ZygoteNeverborn najfajniejsze sa reklamy na produktach z kukurydzy „bezglutenowe”.

ZygoteNeverborn

@bartek555 Kukurydza JEST bezglutenowa.

bartek555

@ZygoteNeverborn eh… dlatego wlasnie mowie, ze po co to umieszczac na opakowaniach. To jakby na jablkach pisac BEZTLUSZCZOWE

ZygoteNeverborn

@bartek555 To nie są reklamy. Po prostu nie wiesz w jak wielu produktach nawalone są pochodne pszenicy. Niektórych drobna zawartość może zabić.

Gulosus

@ZygoteNeverborn Właśnie tak, to przeszło od diety przystosowanej do osób realnie cierpiących na celiakię i inne nietolerancje glutenu po czysty marketing. Przez co osoby realnie wymagające specjalistycznych produktów muszą paradoksalnie jeszcze bardziej wybiórczo działać przy "produktach bezglutenowych".

ZygoteNeverborn

@Gulosus Bzdura. Marketing to może być halal, koszer albo inne pierdololo, produkty bezglutenowe to wyłącznie takie, gdzie dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu. I czasami producent żeby to osiągnąć musi dokładnie wyczyścić maszyny przed zmianą produkcji, bo to się czuje.

Zaloguj się aby komentować