Uwielbiam takie poranki w weekend. Kiedyś spał bym nachlany gdzieś do 12. A teraz, wstałem sobie o 7, 1,5h poleniłem się przed tv i wziąłem się za robienie haloumi
#serowarstwo #hobby #alkoholizm
0dc57366-7064-4f11-8bfe-47bf4079722a
Foxington

@Atarax znaczy serek robisz

Atarax

@Foxington nom

Będzie na obiad któregoś dnia


Różne sery robię, bardzo fajne hobby polecam

k0201pl

@Atarax jak się sprawdzają te płytki na ścianie? Dobrze się je myje?

Atarax

@k0201pl płytki jak płytki, sekret tkwi w fudze. To fuga epoksydowa, bez porównania ze zwykłą fugą. Nic się do niej nie przyczepia, przecierasz płytki tylko wilgotna scierką, żadnych chemii nie potrzeba


I wbrew pozorom bardzo prosto się robi taka fugę, jedyna różnica to cena

k0201pl

@Atarax dzięki za odpowiedź i miłego warzenia!

Nighthuntero

Kiedyś spał bym nachlany gdzieś do 12


@Atarax Wgłębi duszy chyba chciałbyś się jednak najebać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Atarax

@Nighthuntero oj nie nie nie to zuo


Ale czasem przychodzi kryzys, trzeba być silnym ᕙ⁠(⁠⇀⁠‸⁠↼⁠‶⁠)⁠ᕗ

Atarax

Teraz odciskam

Z serwatki jeszcze zrobię ricottę a później będę w tym co zostało "gotował" haloumi

b958ae87-a14a-4cca-89c1-7ac418f74cce
pierzak

@Atarax napisz coś więcej o serkach, bardzo się dla mnie podoba temat uniezalezniania w takich kwestiach

Atarax

@pierzak jeżeli jesz dużo sera i chciałbyś zastąpić kupowany swoim to średnio Ci się to opłaci Po 1 cena mleka po 2 czas pracy po 3 czas dojrzewania sera a no i po 4 rzeczy potrzebne do produkcji, podpuszczka, bakterie, forma itp.


ale jeżeli tak jak ja lubisz przetwarzać wszystko co się da i nie chodzi Ci o samo napchanie bebecha ale o hobby to polecam gorąco

rodzajów serów jest mnóstwo, czytanie o ich historii, produkcja, jedzenie czegoś co zrobiło się samemu jest super


Możesz robić sery świeże które można jeść prawie od razu, ale są rowniez sery dojrzewające które potrafią dojrzewać na prawdę długo, no i sery pleśniowe


Nie wiem co chcesz jeszcze wiedzieć, to ogólnie dość prosta sprawa jak się w to zaglebisz

hermes600

@Atarax Ale fajny patent ze spinaczem

Hasti

@Atarax Czy jest się czego obawiać podczas produkcji własnego sera? Jakieś bakterie w mleku itp? Coś skiśnie coś się zepsuje?

Atarax

@Hasti zależy jaki ser chcesz zrobic, jak coś długo dojrzewającego i nie zadbasz o odpowiednie warunki to Ci zgnije np, ogólnie spokojnie można robić ser z mleka niskopasteryzowanego (tzn świeże) ze sklepu, tylko trzeba chlorek wapnia dodać .

A tak to co jeszcze, może Ci się nie zrobić skrzep z różnych powodów (najczęściej problem z podpuszczką, temperatura albo za mocno miesales np).

Co do bakterii przy produkcji mleka to np zamiast bakterii mezofilnych można używać maślanki


Edit: bać się nie ma czego

Zaloguj się aby komentować