#serowarstwo #hobby #alkoholizm
@Atarax znaczy serek robisz
@Foxington nom
Będzie na obiad któregoś dnia
Różne sery robię, bardzo fajne hobby polecam
@Atarax jak się sprawdzają te płytki na ścianie? Dobrze się je myje?
@k0201pl płytki jak płytki, sekret tkwi w fudze. To fuga epoksydowa, bez porównania ze zwykłą fugą. Nic się do niej nie przyczepia, przecierasz płytki tylko wilgotna scierką, żadnych chemii nie potrzeba
I wbrew pozorom bardzo prosto się robi taka fugę, jedyna różnica to cena
@Atarax dzięki za odpowiedź i miłego warzenia!
Kiedyś spał bym nachlany gdzieś do 12
@Atarax Wgłębi duszy chyba chciałbyś się jednak najebać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Nighthuntero oj nie nie nie
Ale czasem przychodzi kryzys, trzeba być silnym ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Teraz odciskam
Z serwatki jeszcze zrobię ricottę a później będę w tym co zostało "gotował" haloumi
@Atarax napisz coś więcej o serkach, bardzo się dla mnie podoba temat uniezalezniania w takich kwestiach
@pierzak jeżeli jesz dużo sera i chciałbyś zastąpić kupowany swoim to średnio Ci się to opłaci
ale jeżeli tak jak ja lubisz przetwarzać wszystko co się da i nie chodzi Ci o samo napchanie bebecha ale o hobby to polecam gorąco
rodzajów serów jest mnóstwo, czytanie o ich historii, produkcja, jedzenie czegoś co zrobiło się samemu jest super
Możesz robić sery świeże które można jeść prawie od razu, ale są rowniez sery dojrzewające które potrafią dojrzewać na prawdę długo, no i sery pleśniowe
Nie wiem co chcesz jeszcze wiedzieć, to ogólnie dość prosta sprawa jak się w to zaglebisz
@Atarax Ale fajny patent ze spinaczem
@Atarax Czy jest się czego obawiać podczas produkcji własnego sera? Jakieś bakterie w mleku itp? Coś skiśnie coś się zepsuje?
@Hasti zależy jaki ser chcesz zrobic, jak coś długo dojrzewającego i nie zadbasz o odpowiednie warunki to Ci zgnije np, ogólnie spokojnie można robić ser z mleka niskopasteryzowanego (tzn świeże) ze sklepu, tylko trzeba chlorek wapnia dodać .
A tak to co jeszcze, może Ci się nie zrobić skrzep z różnych powodów (najczęściej problem z podpuszczką, temperatura albo za mocno miesales np).
Co do bakterii przy produkcji mleka to np zamiast bakterii mezofilnych można używać maślanki
Edit: bać się nie ma czego
Zaloguj się aby komentować