Uwielbiam azjatyckie smaki, ale musze pomyslec nad czyms innym. A narazie nastepny egg fried rice
#nietylkomielonka
#gotujzhejto
#jedzenie
fc7ccca8-3586-4269-81d7-47b0e8dafded
MaD

@Mielonkazdzika kuchnia azjatycka to nie tylko ryż, nie poddawaj się (Siomay, Siopao, Sajgoneczki;))

d139c7e8-a120-4a89-91e4-15f6cff70df3
74bb7464-08e2-478c-9834-0f7c2ae7713b
bedf5722-09d6-45b7-a65a-dce0c4ec71ec
Mielonkazdzika

@MaD "nie poddawaj sie"

widze ze jestes nowy na moim pseudo kulinarnym tagu

MaD

@Mielonkazdzika nowy nie jestem - źle to napisałem, słowo ryż zastąp słowem wok

TenebrosuS

@Mielonkazdzika jak lubisz na słodko to polecam kuchnię koreańską, znaczna większość przepisów ma składniki do dostania bez problemu w Polsce i nie są skomplikowane. Tylko trzeba mieć kimchi, a najlepiej samemu zrobić

Mielonkazdzika

@TenebrosuS uwielbiam koreanskie jedzenie a sloik kimchi to mam nastawiony non stop

6f318f82-9982-4fe9-a5eb-f24f06f3f57c
miciek

@Mielonkazdzika Przejrzałem pierwsze 5 stron z Twojego tagu ale nie jestem w stanie znaleźć przepisu na Kimchi, korzystasz z jakiegoś czy masz własny przepis? Podasz?

Mielonkazdzika

@miciek Gdzies tam za czasow wykopu robilem wpis. W domu poszukam i zrobie kopjuj wklej.

TenebrosuS

@miciek ja używam tego, tylko zamiast kleiku z tej wymyślnej mąki używam po prostu z mąki ziemniaczanej, oczywiście po dopasowaniu proporcji i nie ma problemu https://www.youtube.com/watch?v=uit-xMiNFkM

rakokuc

@TenebrosuS @Mielonkazdzika wygląda, że znacie się na tym (a na pewno lepiej ode mnie), także może orientujecie się czy można zamienić sos rybny na sojowy i wywalić imbir?


Strasznie lubię kiszonki i chętnie bym spróbował zrobić kimchi, no ale nie znoszę sosu rybnego/ostrygowego i imbiru (poza dodatkiem do herbaty).

TenebrosuS

@rakokuc powiem ci tak, ja w ukiszonym kimchi według tego przepisu wyżej nie czuję sosu rybnego i moja matka, która marudzi na nawet minimalną ilość sosu rybnego dodanego do zupy też nic nie mówiła. Z imbirem podobnie, też go nie czuję. A jak musisz to pewnie można zrezygnować/zastąpić.

Mielonkazdzika

@miciek Ja robie owiele prosciej, a przepis mam autentyczny od koreanskiej baby z kiosku. Wiec moglo pujsc cos nie tak przy komunikacji, ale robie i jest dobre.

Ten sloik ma chyba 3 litry dwie male kapusty pokroilem na dosc spore paski (te biale twarde czesci sa najlepsze) do miski kladlem troche kapusty, solilem i kladlem nastepna warstwe ktora znowu solilem (dosc duzo soli ale na oko) i zalalem zimna woda.

Na nastepny dzien odlalem wode (ale zachowalem szklanke tej wody)

Dodalem 3 duze marchewki, 2 posiekane plasterki imbiru, 4 zabki czosnku, 2 lyzki sosu rybnego i 5 lyzek koreanskiej papryki (Gochugaru)

Wymieszalem wlozylem do sloika dosc mocno przyciskajac piescia, i wlalem odstawiona wczesniej slona wode. Sloik zamknalem bez tej gumy zeby oddychal i raz dziennie bede przyciskal kapuste pod wode. I za tydzien powinno byc gotowe.


Sorrki ze tak troche chaotycznie to opisalem z czasem juz sie wie na oko ile czego dac.


Niektorzy niedaja tyle wody co ja, a bez sosu rybnego tez wyjdzie tylko dluzej trzeba czekac.

Zaloguj się aby komentować