Umyc we wrzątku i zjeść, czy spalić i zakopać..? ;p

Btw. jest to kiełbasa która kupiłem parę dni temu na promocji w litewskim sklepie...

#czytojestjadalne #jedzenie
e4a37f69-a3fc-4f8d-bb9e-20cd4b747844
3e649b41-aba8-434d-917d-06f5e2fc43e5
jajkosadzone

Jedzenie z plesnia sie wyrzuca.

binarna_mlockarnia

@jajkosadzone przeceiż to nie pleśń, tylko skrystalizowana sól i białko

Wrzoo

@Marshalist Pleśń ma to do siebie, że nie rośnie tylko powierzchniowo. Strzępki przeniknęły już przez mięso, więc nie nadaje się do spożycia nawet po umyciu.

LondoMollari

@Marshalist Najpierw ustal, czy to sól, czy pleśń. Jeśli ma fakturę pleśni, to wywal, jeśli soli lub jeśli nie jesteś pewien to zeskrob troszkę i dotknij tego językiem czy jest słone (a następnie przepłukaj usta).


Na wielu wędlinach podczas przechowywania wytrąca się sól i to jest absolutnie ok, choć jeśli to było szczelnie zamknięte w worku foliowym, to jest ryzyko pleśni.

Fly_agaric

@LondoMollari A propos dotykania językiem. Taka ilość pleśni waliłaby już niemiłosiernie. Chyba wystarczy powąchać.


Inna sprawa, że na promocję wpadają zwykle te produkty na terminie, więc to jest już raczej "wiekowa" kiełba xD

LondoMollari

@Fly_agaric Nie zawsze by waliła. Biała pleśń tak mocno nie śmierdzi, dopiero kiedy ciemnieje zaczyna capić. Wtedy też robi się bardziej toksyczna.


Wiekowa kiełbasa też może być wyschnięta, co właśnie jest powodem wydzielania się soli. Najlepiej mieć w domu mikroskop, i popatrzeć. Pleśń (pic 1) wygląda zupełnie inaczej niż sól (pic 2).

e624df82-0b60-4e0e-b541-5d7215d4ebc2
507282d7-4a9b-40f7-a4d4-21360baa5b61
Marshalist

@Fly_agaric @LondoMollari

Odciąłem kawalek z pęta i powąchałem z bliska. Nie poczułem nawet odrobinki czegokolwiek wspólnego z zapachem pieśni.

Przyjrzałem się z bliska przekrojowi, gdzie również nie znalazłem niczego niepokojącego.

Po sparzeniu wrzątkiem, ten biały nalot chyba się rozpuścił bo zupełnie znikł.

Po przetarciu chusteczka do sucha, kiełbasa wyglądała juz całkiem ok, wiec pokroiłem odświeżony kawalek na cienkie plasterki i skosztowalem jeden na próbę., by po chwiili stwierdzic ze smakuje dokładnie tak samo jak w dniu zakupu..

09eb1c85-408f-48ba-ba37-341f31679a57
cbfaff26-32fb-472f-9c1f-62b9682ee69a
aea23049-7825-4ddb-843b-49b0ee513379
Fly_agaric

@Marshalist Wygląda na jakościowe mięsko. Po prostu puściło konserwant. Ciekawe czy dużo tych soli dali - słona jest?

Marshalist

@Fly_agaric no właśnie nie jest wcale słona, a nawet odnoszę wrażenie że jest niedoprawiona..:p

Zaloguj się aby komentować