Über szybki przepis na Azjatycki Takeout! 15 min. Szybko, Zdrowo, Modnie
Szybko i na temat. Nie zarabiam na reklamach. Ale jeśli ci się spodoba daj pioruna.
Dzisiaj wracając z pracy byłem zmęczony i myślałem, co by tu ugoować. Bez większego nakładu pracy, nikt nie ma czasu w piątek po czasu w; Korpo, Januszexie czy innym kołchozie by stać z garami.
Więc wchodzę do Biedry. przeceny 50% na niektóre warzywa, brakuje na zrobienie Pad Thai czy czegoś bardziej złożonego. Wtedy mnie udeżyło by zrobić coś Über Prostego, taniego i dobrego.
Kupiłem to co widać na foto (foto 1.) , Możecie robić dowolną kombinację warzyw, według uznania, ważne żeby ten por jednak był, ojel warzywny nie oliwkowy! Również względnie zrównoważone proporcje. Wszystko na oko jest w kuchni azjatyckiej. Mega częścią tego przepisu jest to, że jest stworzony dla pozbycia się resztek z lodówki. Zostało mrożonki warzyw wrzucasz, brokuł wrzucasz, marchewka wrzucasz itd. W moim wypadku była to: Cukinia, Por, Cebula, Suszone Kotleciki Tofu, Brukselka, Brokuł, Fasolka szparagowa.
Najważniejszy jest sos, jeden z najbardziej prostych sosów, to Sos sojowy. Spokojnie nie wyrosną Tobie większe cycki jeśli jesteś facetem.
1 - Sos Sojowy (foto 2) - Jedyne co potrzebujesz w przyborniku to:
Wszystkie te komponenty mają mega długi termin ważności i zrobisz z nich wiele posiłków więc przeliczając na pojedyńcze danie wyjdzie to ok. 1 zł.
2 - Następnie, ugotuj makaron Ramen czy jaki masz pod ręką, dodaj oleju żeby się nie lepił.
3 - Pokrój w kosteczki, kawałki do wyboru: Tofu, Seitan, Kurczaka, Krewetki w małych kawałkach. Ja zrobiłem z suszonym tofu w bulionie jak chcecie żebym pokazał jak zrobić idealne Tofu kotleciki to dajcie znać.
4 - Następnie ugotowany makaron odzcedzić, wrzuć do Woka gdzie smażą się warzywa i wrzucić podsmażonego kurczaka, tofu czy co tam wybraliśmy. Jak jest trochę sucho dodaj trochę oleju/wody mieszaj żeby smak przenikł.
5 - Wlej zawartość szklanki. I mieszaj aż wszystko równomiernie się pokryje. Jeśli nie wszystko będzie lekko brązowate zrób więcej sosu według proporcji. Nawet 1 mała łyżka by wszystko było ładnie brązowe (foto 3). Na koniec dodaj monoglutaminianu sodu z alg. Jest to opcjonalne, jednak ważne by uzyskać słynny smak UMAMI, który aktywuje wszystkie receptory smakowe.
6 - Wrzuć na talerz i posyp sezamem.
7 - Masz ogórek kiszony, surówkę, sos słodkokwaśny dodaj co lubisz.
Podsumowując: ten posiłek nie tylko jest tani, bo koszt jednej porcji to ok. 4zł ale też z własnego doświadczenia jeśli kogoś zaprosisz na kolację to będzie pod wrażeniem, że je jakieś 5 gwiazdkowe gówno.
Jak smakowało daj pioruna.
#gotowanie #lifestyle #lifehack #zdrowie
Szybko i na temat. Nie zarabiam na reklamach. Ale jeśli ci się spodoba daj pioruna.
Dzisiaj wracając z pracy byłem zmęczony i myślałem, co by tu ugoować. Bez większego nakładu pracy, nikt nie ma czasu w piątek po czasu w; Korpo, Januszexie czy innym kołchozie by stać z garami.
Więc wchodzę do Biedry. przeceny 50% na niektóre warzywa, brakuje na zrobienie Pad Thai czy czegoś bardziej złożonego. Wtedy mnie udeżyło by zrobić coś Über Prostego, taniego i dobrego.
Kupiłem to co widać na foto (foto 1.) , Możecie robić dowolną kombinację warzyw, według uznania, ważne żeby ten por jednak był, ojel warzywny nie oliwkowy! Również względnie zrównoważone proporcje. Wszystko na oko jest w kuchni azjatyckiej. Mega częścią tego przepisu jest to, że jest stworzony dla pozbycia się resztek z lodówki. Zostało mrożonki warzyw wrzucasz, brokuł wrzucasz, marchewka wrzucasz itd. W moim wypadku była to: Cukinia, Por, Cebula, Suszone Kotleciki Tofu, Brukselka, Brokuł, Fasolka szparagowa.
Najważniejszy jest sos, jeden z najbardziej prostych sosów, to Sos sojowy. Spokojnie nie wyrosną Tobie większe cycki jeśli jesteś facetem.
1 - Sos Sojowy (foto 2) - Jedyne co potrzebujesz w przyborniku to:
-
1 łyżka stołowa - Uni Eagle - Huisin sause
-
1 łyżka stołowa - Kikko Man - sos sojowy (według mnie najlepsza marka średniego poziomu)
-
1 łyżka stołowa - Mr MIng - Ciemny Sos sojowy
-
1 łyżka stołowa - Olej sezamowy
Wszystkie te komponenty mają mega długi termin ważności i zrobisz z nich wiele posiłków więc przeliczając na pojedyńcze danie wyjdzie to ok. 1 zł.
2 - Następnie, ugotuj makaron Ramen czy jaki masz pod ręką, dodaj oleju żeby się nie lepił.
3 - Pokrój w kosteczki, kawałki do wyboru: Tofu, Seitan, Kurczaka, Krewetki w małych kawałkach. Ja zrobiłem z suszonym tofu w bulionie jak chcecie żebym pokazał jak zrobić idealne Tofu kotleciki to dajcie znać.
4 - Następnie ugotowany makaron odzcedzić, wrzuć do Woka gdzie smażą się warzywa i wrzucić podsmażonego kurczaka, tofu czy co tam wybraliśmy. Jak jest trochę sucho dodaj trochę oleju/wody mieszaj żeby smak przenikł.
5 - Wlej zawartość szklanki. I mieszaj aż wszystko równomiernie się pokryje. Jeśli nie wszystko będzie lekko brązowate zrób więcej sosu według proporcji. Nawet 1 mała łyżka by wszystko było ładnie brązowe (foto 3). Na koniec dodaj monoglutaminianu sodu z alg. Jest to opcjonalne, jednak ważne by uzyskać słynny smak UMAMI, który aktywuje wszystkie receptory smakowe.
6 - Wrzuć na talerz i posyp sezamem.
7 - Masz ogórek kiszony, surówkę, sos słodkokwaśny dodaj co lubisz.
Podsumowując: ten posiłek nie tylko jest tani, bo koszt jednej porcji to ok. 4zł ale też z własnego doświadczenia jeśli kogoś zaprosisz na kolację to będzie pod wrażeniem, że je jakieś 5 gwiazdkowe gówno.
Jak smakowało daj pioruna.
#gotowanie #lifestyle #lifehack #zdrowie
Zaloguj się aby komentować