Kurdex jak tu żyć
@Masterberg Czyli ma 5,5%, bo do tej wartości możesz się pomylić o 0,5%. Powyżej 5,5% błąd już może wynieść 1%, czyli mając 5,6% legalnie podajesz 6,5%.
[o kurła, oni nawet skład podają, w tym syrop cukrowy, syrop glukozowy i kukurydzę...]
@Nemrod syrop glukozowy świństwo i dobrze, że na to zwróciłeś uwagę i wszystkich proszę unikajmy tego badziewia w napojach, w tym gęstych sokach, w których zamiast cukru stosuje się ten po żal się syrop
Czyli ma 5,1% chciałeś powiedzieć:)
@Masterberg No, całkiem możliwe, że te syropy są dodawane przed fermentacją, żeby mieć taniej procenty (syrop glukozowy drożdżom nie szkodzi). Co prawda to nie jest czyste piwo, tylko piwna oranżada, ale obstawiam, że bardziej ich jednak interesuje przycinanie kosztów (jak to robią wszystkie przemysłowe browary) niż karmienie ludziom cukrzycy.
@kalimer widzę, że afera nabiera tempa
@Nemrod zgadza się, interes przede wszystkim, niestety...
@kalimer Nie, bo gdyby miało 5,1% to masz tolerkę 0,5%, więc możesz napisać co najwyżej, że ma 5,6%.
Choć z drugiej strony skoro możesz się pomylić +-, to w sumie mogłeś chcieć zrobić 6%, a wyszło 5,1% i też jest na legalu...
@Masterberg ale czemu?
@wombatDaiquiri a tak się śmieję, bo zauważyłem, że ludzie robią dramę z 6% na 5,9%
@Masterberg ja o syrop glukozowy pytam
@wombatDaiquiri uważać powinni diabetycy, bo ten syrop może gwałtownie podnieść poziom cukru. Dodatkowo jego nadmierne spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ale ten i tak lepszy od glukozowo-fruktuzowego...
@Nemrod Dokładnie o to chodzi. Dlatego tak dużo piw ma 5,6%, bo wtedy z tego co pamiętam mogą mieć nawet 4,6% i jest legitnie. Jakby napisali 5,5% to już mogą mieć minimum 5.0%. Kiedyś kopyr z blogu blog.kopyra.com xD to tłumaczył na którymś filmiku, ale nie umiem znaleźć...
@Masterberg w życiu syfu nie kupiłem, wiec nie mój ból głowy
trend jest na obniżanie alkoholu w piwie, pewnie nic się nie zmieniło, ale "5" z przodu lepiej wygląda niż "6"
Zaloguj się aby komentować