Trochę o kosztach, żebym przed samym sobą wiedział ile mnie wychodzi jeden taki torcik, bo w sumie nigdy tego nie liczyłem.
Ciasto o średnicy waży około 2kg razem z podstawką.
Żelka:
500g malin mrożonych (po przetarciu 350g) - 18zł
20g cukier
6g pektyny
2g żelatyny
Mus biała czekolada:
180g mleka -> 1zł
3g pasta waniliowa
6g żelatyny
350g czekolada Callebaut W2 (3,5*7,55 zł -> 26,50 zł)
360g śmietanka kremówka (1l (22zł) śmietanka kuchmistrza 34% wychodzą dwa ciasta -> 11zł )
Ciasto:
80g cukru pudru
80g mąki migdałowej -> 6 zł
95g jajek (2)
15g rozpuszczonego masła -> 0,6 zł
łyżeczka pasty waniliowej (5g)
90g białka (z 3 jaj)
20g cukru
Glazura:
50g woda
100g cukru
100g glukoza - 3,70 zł
65g mleko skondensowane - 1 zł
1g pasta waniliowa
7g żelatyny
110g czekolady - 8,30 zł
SUMA: (takich małych miarek)
jajka 5 -> 6zł
cukier (wliczając puder) 220g -> ~ 1,70 zł
żelatyna 15g -> 7,5 zł
pasta waniliowa 10g -> 3,40 zł
CAŁOŚĆ:
94,70zł
plus 3zł białe pudełko cukiernicze + 2,34 zł tekturowy podkład
wychodzi 100zl za same składniki!
O JA PIERDZIELE, tego się nie spodziewałem
teraz już wiem dlaczego w cukierniach wołają za takie ciasta po 250zł.
dobranoc
#radiopiecze #jedzenie #ciasto
4f7253aa-4e9d-4193-a15c-8a255cb81104
f8f9e060-6948-4e0b-98ff-27fdf9fc6ce1
hicat

Chyba brakuje jakichś cyferek i jednostki w opisie średnicy: "Ciasto o średnicy waży około 2kg razem z podstawką."

radio20

@hicat masz rację, mowa o średnicy 24 cm

Jak zobaczyłem koszty to się przerazilem i poszedłem spać od razu

Zaloguj się aby komentować