#jedzenie #chwalesie #gotujzhejto #wedliny
@Misiasio Nadjedzenie
@Misiasio to jakieś suszone mięsko?
@Jason_Stafford Schab dojrzewający. Zajebisty
@Pol616 Pan trafił 😁
W nagrodę plasterek 😋
@Jason_Stafford Tak, tak jak napisał @Pol616 schab dojrzewający. Proste a zajebiste 😉
@Misiasio Dziękuję bardzo
A wiedziałem, bo sam kiedyś robiłem. Tylko dobrze jest trafić na dobrej jakości schab. Raz kupiłem w dużym markecie i był niesmaczny.
@Pol616 To prawda. Jak nie masz zaufanego rzeźnika/sklepu mięsnego to trochę loteria. Ten był z marketu ma testy, żeby dopracować czas leżakowania w cukrze, soli i suszenia. Następny spróbuję kupić jakiś ze ,, świni premium " 😉
@Misiasio jeżeli w miarę prosto można zrobić taki schab, to można poprosić przepis? Aż mi ślinka cieknie na widok tego zdjęcia
Kupujesz schab, najlepiej dłuższy kawałek, w miarę podobnej grubości przez całą długość. Z grubsza oczyszczasz. Do szczelnego pojemnika (albo jakiegokolwiek i owiniesz folią spożywczą) sypiesz cukru na centymetr. Na to schab i sypiesz resztę cukru na wierzch i obkładasz po bokach (weź z 600-700g cukru). Zamknięte albo zawinięte do lodówki na kilkanaście godzin. Otwierasz, usuwasz mokry cukier i sypiesz nowy tak samo. Znów na kilkanaście godzin do lodówki. Wyjmujesz, wyrzucasz cukier. Teraz tak samo tylko zasypujesz solą. Na dobę do lodówki. Wyjmujesz, oczyszczasz z soli i obtaczasz w przyprawach. Tu dowolność. U mnie papryka ostra, papryka wędzona, majeranek,czosnek granulowany, liście laurowe wcześniej namoczone godzinę w wodzie. Obtoczone wkładasz w pończochę czy inną gazę i wieszasz w przewiewnym miejscu. U mnie wisi nad lodówką w kuchni i jest spoko. Czekasz tydzień, może 10 dni i kroisz. Smacznego 😁
@Misiasio taki schabik to jak wygrać z rakiem
@Misiasio a nie wiesz może, czy cukier pełni tu jakąś funkcję oprócz smakowej? Zastanawiam się, czy wyszłoby z erytrolem np., czy tam innym słodzikopodobnym
@prorock myślę że z cukrem chodzi tu o to żeby wyciągnąć wodę, plus cukier jest dobrym konserwantem.
@prorock Tu chodzi o wyciągnięcie wody. I najpierw jest dwa razy cukier a dopiero potem sól, bo jak suszyłem samą solą to było zbyt słone na koniec.
@prorock cukier jest konserwantem. Slodzikiem uzyskasz co najwyzej zatrucie pokarmowe. Jesli chcesz taka wedline przygotowac to nic nie kombinuj, bo skonczysz u lekarza
@Bylem_w_mielnie zamiast soli radze uzyc peklosoli. Rowniez codziennie usuwanie wody i obtaczanie i tak 2-3 dni. To jest wedlina dojrzewajaca i osobiscie nie ryzykowalbym zatrucia robiac na zwyklej soli. No i nastaw sie, ze wedlina dojrzewajaca ma charakterystyczny smak, ktory nie kazdemu przypada do gustu. Ale np do salatek jest mega. Sam mam jeszcze 0.5kg zamrozone. Dojrzewanie radze przeprowadzac w chlodnym miejscu, np strych. Przyprawy sa opcjonalne, ja osobiscie wole bez przypraw
@bravenewworld63 Ano, zjedzenie tego to trochę loteria:
https://doktormagda.pl/2017/10/azotyny-azotany-i-inne-substancje-rakotworcze-w-zwyklej-zywnosci.html
@Jossarian Ten schab to wlasnie zdrowe, bez dodanych azotynow
Zaloguj się aby komentować