Miesiąc temu uwarzyłem w założeniu Tripla Ipa:
ziarno:
-
Viking Pale Ale - 6kg
-
Viking pszeniczny - 1kg
-
Płatki jęczmienne - 0.6kg
-
Płatki pszenne - 0,6kg
-
150g citra (niestety sprzedawca pomylił się przy pakowaniu i dostałem 100g citra i 50 g oktawia)
-
50g mosaic
Na zdjęciach śrutowanie, zacieranie i wysładzanie
@Navane O potrójna IPA, moje ulubione a szczególnie jak chmiel wypala gardło. XD
Takie może przyziemne pytanie, same materiały ile Cię kosztowały?
@Navane Chyba będziesz moim ulubionym użytkownikiem xD
@sullaf 124 zł z przesyłką. Dużo piw zrobisz 20l z materiałami za 70 zł
@Frasad jest na końcu na szczęście goryczka spora. Ale i tak nie jestem zadowolony z tej warki. Na razie najlepszy mi wyszedł American Barley Wine (ok 9,5% abv) i wszystkim smakował. Wysłałem nawet do Sebastiana Rejenta i Szumowskiego i na yt pochwalił
@Navane A czym się różni od typowego barley wina? Tylko udział amerykańskich chmieli?
@Frasad To był gotowy zestaw
https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Barley-Wine-25Blg-zestaw-ze-slodow/1211
plus jak zwykle dużo kombinowania bo nie przemyślałem iż przy tej ilości słodu mam za mały gar i musiałem innych proporcji wody używać
@lubieplackijohn a dziękuję
Ten termometr to gówno tbh, też się dałem na niego nabrać a doszedłem, że gówno tylko dlatego, że wziąłem dwa. Przegrzanie to nie musi być twoja wina tylko termometru
Są różne modele z różnymi parametrami i odświeżaniem (ten ma co 1 sek) i ceną - też mam dwa i pokazują to samo u mnie Sprawdzały się nie najgorzej przy kolumnie aabartek
A na jaki przeszedłeś termometr z ciekawości?
wygląda jakbyś miał laboratorium na zadupiu do robienia mety, leci piorunek
@Navane żaden wstawiłem grzyby do piwnicy i rosną na oko xd
Zaloguj się aby komentować