#serowarstwo #mykologia #hobby
@Atarax Co się staneło temu seru?
@Pan_Pomidor nic, ostatnio nie zaglądałem tam zbyt często i nie wycierałem z pleśni więc się nazbierało :p
@Atarax No a powłoka nie zabija?
@Pan_Pomidor wg. Producenta powinna :p ale widać że w środku wszystko jest git :)
W sensie że gołym okiem nie widzisz, wiec stwierdzasz ze jest git?
@skk1993 skąd pomysł że nie widzę? Ser po lewej jest przeźroczysty więc wszystko widać. Po 2 jest to powłoka która ma nie przepuszczać pleśni, więc nie ma się co martwić :)
@Atarax mmm, a coż to za specjał?
@esq8 po lewo cheddar a po prawo monterey Jack :)
@Atarax Jakaś narracja do tego zdjęcia? Wyszło dobrze czy niedobrze?
@obibok a normalnie, te sery są oblane, po lewo polioctanem a po prawo parafina, to że obrosły pleśnią to nic bo do środka się nie dostała (mam nadzieję) :) trzeba po prostu częściej wycierać octem, ja trochę to odpuściłem
Wez to wypierdol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Twarz widzę w tym serze
@jerzy-nornica to się nazywa pareidolia :)
@Atarax kiedyś czytałem, że sery są wyjątkiem od reguły i faktycznie można poobcinać spleśniałe części, a reszta normalnie będzie się nadawać do spożycia. Coś na zasadzie, że reszta sera jest zdominowana przez bakterie z podpuszczki i one nie dopuszczają zarodników pleśni do koryta.
Tylko prawdopodobnie byłem wtedy pijany, także mogłem coś pomieszać.
@rakokuc no dokładnie tak jest, tylko jest to proces który trzeba kontrolować. Jeżeli nie masz perfekcyjnych warunków i czasu to lepiej taki ser oblec czymś, tak jak w moim przypadku :)
Zaloguj się aby komentować