Ponoć dobrą opcją jest zrobienie z tego grzyba grzanki - wywalić nogę, napakować ser z czymś innym i usmażyć. Można też go łączyć z alkoholem (nie każdego Czernidłaka można).
#grzyby
Ps. Specjalnie piszę dość zwięźle, jak ktoś chce więcej znajdzie po nazwie mnóstwo na necie.
A tak wygląda mocno dojrzały. Smacznego
Z tym serem to tak sobie. Bardzo dobry klasycznie smażony.
@Ragnarokk na zdjęciu w poście wygląda jak młoda kania :o
Młoda Czubajka Kania nie przypomina zbytnio tej dojrzałej
Ta troche wieksza ma zaś charakterystczne szlaczki na nóżce
@Ragnarokk to ten sam grzyb? Niby tak samo wygląda, ale może są jakieś podobne xd
Dokładnie ten
@Asu najbardziej podobny jest czernidlak pstry(pierwszy), który jest narażony na wyginięcie, więc mało prawdopodobne jest trafienie na niego i wydziela nieprzyjemny zapach oraz czernidlak pospolity(2 i 3), który jest trujący z alkoholem, przy czym zatrucie powoduje sam alkohol prawdopodobnie, bo grzyb zawiera substancję blokującą rozkład etanolu. Bardzo często rośnie w kępkach po kilka-kilkanaście grzybów wyrastających praktycznie z jednego miejsca.
@TenebrosuS
Dodajmy dla potomnych, że ta substancja to kopryna i że dwa dni po zjedzeniu powinno się unikać alkoholu, więc nie warto
Zaloguj się aby komentować