Pstrągi pieczone w masie solnej.
#gotowanie #gotujzhejto #obiad #ryby #jedzenie #mollgotuje
@moll z rybom tak? #pdk
@moll ciekawe, dej przepis!
@moll jak janusze w piasku w lipcu, smacznego!
@Zapster kup rybę,
Kup sól,
Włoży rybę do soli i piecze
@Zapster a proszę Cię bardzo - masę robiłam z tego przepisu, ale użyłam innych przypraw (miałam gotową przyprawę koperkową do pstrąga)
https://kuchnialidla.pl/pstrag-pieczony-w-soli-z-sosem-musztardowym
Ponieważ moje ryby były nieco większe niż 350 g sztuka, piekłam je 50 minut.
@CandyAmigo tak, ale bez frytków, bo na diecie i colę light poproszem xD
@BoguslawBoner a dziękuję!
@moll Nie wychodzi to za słone? Są jakieś większe plusy w porównaniu do rękawa?
@Dzienpachniejakpoczatek no właśnie nie. Ryba nie jest słona, chyba że ją w tej skorupie zostawisz dłużej po wyjęciu z pieca. Bardzo soczysta, miękka i łatwo wychodzą ości.
Ryby z rękawa do pieczenia nie robiłam. Za to bardziej soczysta moim zdaniem niż filet z kieszonki z folii aluminiowej
@moll To też spróbuje przy okazji i porównam z rękawem.
@Dzienpachniejakpoczatek to dasz znać.
Jak robisz z rękawa? Ja mało ryb robię, więc chętnie się zainspiruję.
@moll Sól to oczywiste, trochę masła i świeży koperek do środka i do rękawa. Po pieczeniu jeszcze sok z cytryny.
@Dzienpachniejakpoczatek do ryby łatwo można własne masło ziołowe zrobić. Mieszasz czosnek suszony z ziołami, masło kroisz na cienkie plasterki i z tego na kawałki. Każdy kawałek wgniatasz w mieszankę przypraw i dopiero wtedy dodajesz do ryby.
Fajniej się te przyprawy z tłuszczem rozchodzą po rybie w trakcie pieczenia
@moll Takie masło najczęściej do pieczywa na grilla robię. Ryby u mnie ostatnio niezbyt często, raz może dwa w miesiącu. Przy tych cenach jakoś wolę wołowinę.
@Dzienpachniejakpoczatek a do pieczywa na grilla to robię z większym napracowankiem i bardzo miękkie miksuję z przyprawami, a potem ponownie schładzam w ładną osełkę xD
No ryby strasznie podrożały. Wołowina spoko, królik swoją drogą też
@moll Królik mi się przejadł, sam hodowałem na mięso i na każdą niedzielę był praktycznie.
@Dzienpachniejakpoczatek chyba że tak. Ja lubię, ale pewnie dlatego że aż tak często nie gości na stole xD
Zaloguj się aby komentować