#gotujzhejto
Zrobiłem 12 jagodzianek. Ładowałem do oporu i niestety kilka popłynęło ¯\_(ツ)_/¯
Zostało jeszcze 1,3kg, będzie trochę dżemora
@Stashqo fajne to! Dej przepis
@don_rafaello
ten przepis po paru modyfikacjach jest całkiem ok:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jagodzianki
zmiany warte zastosowania:
-70g cukru zamiast 100g
-dzielić na mniej części (ja robiłem 12)
-lukier lepiej zrobić na soku z cytryny a nie na białkach jak jakiś król salmonelli
-glazurę do posmarowania przed pieczeniem warto zrobić z jednego z pozostałych białek i mleka zamiast kolejne jajko marnować.
-300g jagód to jakieś 2x za mało, warto je lekko oprószyć mąką ziemniaczaną. Jeśli nie są zbyt słodkie to można delikatnie posłodzić, ale dopiero tuż przed nakładaniem, inaczej puszczą sok i gówno z tego będzie.
-opcjonalnie do ciasta można dodać też trochę (łyżeczkę?) olejku lub pasty waniliowej, robi robotę
Toż to koncetracja wszystkich Polskich zasobów. U nas się żadna jagoda nie ostała przez przymrozek :(
@Kr_sU uhhh... peszek. Chociaż może grzyby są?
Zaloguj się aby komentować